godziny

Poniedziałek – Piątek: 7.00 – 19.00
Sobota: 8.00 – 15.00

zamowienia

zamowienia@dietapremium.pl

telefon 22 257 86 26 telefon

+48 666 874 641

http://www.finasteriderx.net/
PLEN

Porady

Poniżej przedstawiamy listę prostych, ale ważnych porad, które pomogą Ci skutecznie korzystać z naszej oferty.

  1. Regularność kluczem do sukcesu – zjadaj w odpowiednich porach każdy z dostarczanych posiłków. Nie omijaj żadnego z nich. To nie przyspieszy odchudzania, a tylko będzie powodowało dyskomfort.
  2. Najlepiej jeść co 3 godziny. Dłuższe przerwy nie są wskazane.
  3. Nie jedz nic więcej. Nie podjadaj, by nie niszczyć efektów diety. Zrezygnuj ze słodyczy i innych przekąsek.
  4. Pij wodę! Dostarcz swojemu organizmowi odpowiednią jej ilość. Unikaj przy tym napojów gazowanych i słodzonych soków. Możesz też pić herbaty. Najlepiej zielone oraz owocowe.
  5. Ogranicz spożycie cukru – najlepiej nie dosładzaj herbaty.
  6. Unikaj alkoholu, by nie dostarczać sobie pustych kalorii i nie dopuścić do wahań wody w organizmie. Możesz pozwolić sobie na jeden kieliszek wina wytrawnego do obiadu.
  7. Nasze posiłki są tak skomponowane, że nie trzeba do nich niczego dodawać. Staraj się ich dodatkowo nie solić, aby nie doprowadzić do nadmiernego zatrzymywania wody w organiźmie.
  8. Wprowadź do swojego planu dnia jakiś rodzaj ćwiczeń. Gimnastyka, bieganie lub inną formę ruchu, którą lubisz.
  9. Jedz powoli i rozkoszuj się smakiem. Na każdy posiłek musisz mieć czas.
  10. Nie myśl nieustannie o końcu diety. Myśl o tym, że każdego dnia pracujesz nad tym, by być zdrowszą i atrakcyjniejszą osobą. Nie oczekuj zbyt szybkich efektów. Tracenie na wadze ok. 0,5 - 1 kg tygodniowo jest optymalne i chroni Cię przed efektem jo-jo.

 

Ciekawostki związane z dietą i odchudzaniem.

Walka z głodem

Niejedną dobrą dietę zniszczyło uczucie głodu. Nim organizm się przestawi, w pierwszych dniach możemy czuć dyskomfort. Co wówczas? Najlepiej byłoby przeczekać te kilka dni, aż metabolizm wejdzie na nowe tory. Jeśli nam się to nie udaje to możemy zjeść dodatkowo trochę warzyw. Przy czym należy wybierać te niskokaloryczne. Absolutnie nie mogą to być ziemniaki czy buraki. Sięgnijmy po sałatę, kapustę, seler lub brokuły.
Należy też unikać nasion roślin strączkowych. Zawierają one fitoestrogeny, które mogą zaburzyć naszą dietę, jak również dość ciężkostrawne węglowodany. Starajmy się ograniczyć obróbkę termiczną wymienionych warzyw, by nie tracić cennych witamin i minerałów. Nie należy również sałatek wzbogacać majonezem. Jeśli jest to konieczne to można dodać trochę jogurtu naturalnego.
Pamiętaj, że głód nie jest tylko funkcją fizjologiczną. Ma również podłoże psychologiczne. Gdy już uporasz się z wewnętrznym pociągiem do wysokokalorycznych posiłków i przekąsek, głód zniknie i wystarczą Ci wówczas dostarczane posiłki. Będziesz czuć się lekko i dobrze.

Cenna woda, czyli co pić

Woda jest fundamentem życia. Większość naszego ciała (ok. 70%) składa się z wody. Nieustannie ją tracimy i musimy uzupełniać. Jest bardzo istotne dla naszego zdrowia, by wypijać ok. 1,5 - 2 litrów wody dziennie. Najlepiej niegazowanej i nisko-zmineralizowanej. Można poprawić jej smak dodając trochę cytryny lub innych owoców cytrusowych (np. pomarańczy, grejpfruta). Pamiętaj, że w upalne dni oraz w czasie wysiłku fizycznego tracisz znacznie więcej wody poprzez skórę. Nie pomożesz w procesie odchudzania ograniczając wodę. Jeśli Twój organizm ją zatrzymuje, to znak, że pijesz zdecydowanie za mało. Nie chcesz, by gromadziła się woda pij więcej a nigdy nie mniej. Wiele kobiet w okresie tuż przed menstruacją „puchnie”. Nie należy się tym nadmiernie przejmować. Za kilka dni to zniknie. Niemniej warto wtedy również więcej pić. Płyny częściowo można także uzupełnić zieloną herbatą albo jakimiś łagodnymi naparami z ziół. Natomiast nie należy sięgać po soki owocowe i słodkie napoje gazowane oraz niegazowane z powodu zawartego w nich cukru.

Kawa i alkohol

Dość często w kontekście stosowania diet pojawiają się pytania o kawę i alkohol. Czy można, czy też lepiej z nich całkiem zrezygnować? Obie te używki mają swoje dobre i złe strony. Niektórym osobom kawa i alkohol podwyższają ciśnienie. Jednak z drugiej strony obie poprawiają metabolizm. Zawierają przeciwutleniacze. Najlepsza wydaje się kawa z ekspresu ciśnieniowego. Filtry zatrzymują wiele niekorzystnych substancji i zmniejszają kwasowość. Jest to istotne dla pracy żołądka. Ważne jest, by kawy nie słodzić, a jeśli lubimy ją z mlekiem to wybierać tylko chude. Wtedy dodatkowo dostarczamy organizmowi wapń i białko. Należy również pamiętać, iż kawa wypłukuje magnez, wapń i potas, więc trzeba ją pić z umiarem. Dopuszczalna ilość to 1-2 filiżanki na dobę. W przypadku alkoholu musimy pamiętać o pustych kaloriach oraz o węglowodanach zawartych w piwie. Dlatego też z piwa należy zrezygnować całkowicie. Natomiast można sobie pozwolić na kieliszek wina do obiadu. Najlepsze w tym wypadku będzie czerwone wino wytrawne lub półwytrawne, które zawiera najwięcej przeciwutleniaczy. We wszystkim ważny jest umiar. Starajmy się tak postępować, by dieta nie kojarzyła się nam z umartwieniem, ale jednocześnie nie przesadzać z używkami, by przez to nie tracić jej efektów.

Dieta a suplementy

Wiele niskokalorycznych diet, zwłaszcza jeśli są to diety oparte na jednym lub zaledwie kilku rodzajach pokarmów, wymaga stosowania dodatkowej suplementacji. Niezbyt urozmaicone menu w dłuższej perspektywie czasowej może prowadzić do niedoborów pewnych minerałów czy witamin. Generalnie nie polecamy takich rozwiązań. Nadmierna monotonia nie służy ani odchudzaniu ani też zdrowiu. W przypadku kateringu dietetycznego dbamy o to, by dieta była nie tylko smaczna, by posiłki wyglądały apetycznie, czy też powodowały utratę wagi. Zależy nam również na zdrowiu naszych klientów. Dlatego wszystko komponowane jest tak, by nie doszło do niedoborów. Korzystając z oferty nie trzeba dodatkowo kupować ani przyjmować suplementów. Wszystko co niezbędne dla funkcjonowania organizmu znajdzie się w dostarczanych posiłkach.

Tajemnice warzyw

Większości ludzi nie trzeba przekonywać, że warzywa maja pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Zwłaszcza jeśli są świeże i pochodzą z ekologicznych upraw. Jednak o ile przekonani jesteśmy do nich w teorii, to praktyka wygląda dużo gorzej. Zazwyczaj nie jemy ich wcale lub zdecydowanie za mało. Warzywa to nie tylko niewyczerpany rezerwuar minerałów i witamin. Zawierają także szereg substancji chemicznych pozytywnie wpływających na ludzki metabolizm, czy nawet redukujących stany zapalne. Wiele z nich wykazuje działanie zabezpieczające przed nowotworami. Na szczególną uwagę zasługują liściaste warzywa zielone, takie jak sałata, czy kapusta. Równie ważne będą brokuły, szpinak i seler. Prócz tego warto też sięgać po marchew bogatą w witaminę A niezbędną do funkcjonowania naszych oczu. W warzywach znajduje się chlorofil, który bierze udział w przetwarzaniu dwutlenku węgla w tlen. Natomiast w naszym organizmie ma wspaniały i kojący wpływ na narządy wewnętrzne takie jak wątroba czy trzustka. W szpinaku znajduje się dużo beta-karotenu i luteiny, które działają jako przeciwutleniacze i wzmacniają odporność organizmu. Na koniec warto jeszcze wspomnieć o zielonym ogórku. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że doskonale zabezpiecza przed reumatyzmem.

Rola omega 3 w diecie

W ostatnich latach powstało mnóstwo prac naukowych na temat roli nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3. Ogólnie uznaje się, że mają kolosalny wpływ na ludzkie zdrowie. Ich brak w diecie może skutkować chorobami układu krążenia (podwyższony poziom cholesterolu, miażdżyca, nadciśnienie) oraz spadkiem odporności, a więc wystąpieniem także wielu innych chorób. Głównymi źródłami tych kwasów są ryby oraz niektóre rośliny lub uzyskiwane z nich oleje. Przy czym kwasy omega 3 pochodzenia roślinnego tzw. ALA muszą ulec w organizmie konwersji do EPA i DHA. Dlatego też pokarmów roślinnych bogatych w ten rodzaj tłuszczu należy spożywać dużo więcej w sytuacji, gdy nie je się ryb. Najlepszym roślinnym źródłem pozostają w tym wypadku orzechy włoskie. Natomiast oleje muszą być zawsze tłoczone na zimno i nie wolno na nich nic smażyć, gdyż w tym wypadku ulegają procesom utleniania. W takich procesach powstaje szereg szkodliwych dla człowieka związków chemicznych. Z olejów roślinnych najlepiej spożywać olej lniany lub oliwę z oliwek.

Ćwiczenia dla zdrowia

Wiele osób rolę ćwiczeń w odchudzaniu sprowadza do kwestii spalania kalorii. Tymczasem proste przeliczniki, jakie często się pojawiają na interesownych stronach oraz w prasie, nie do końca się sprawdzają. To ile energii stracimy zależy w dużej mierze od naszej kondycji oraz szeregu indywidualnych cech. Najważniejszą korzyścią jaką odniesiemy z ćwiczeń będzie przyspieszenie metabolizmu i poprawa krążenia. To przełoży się nie tylko na przyspieszenie odchudzania, ale na ogólną poprawę naszego samopoczucia oraz zdrowia.

Jak ćwiczyć?

Do niedawna lansowano długie wysiłki aerobowe o niskiej intensywności, jako najlepszy sposób na utratę kilogramów. Prowadzone badania naukowe nie potwierdzają tej opinii. Okazuje się, że nawet ćwicząc na siłowni intensywnie, lecz krótko można uzyskać lepsze spalanie tkanki tłuszczowej niż podczas długich ćwiczeń aerobowych. Obecnie najbardziej rekomendowaną formą ćwiczeń jest tzw. HIIT – High Intensity Interval Training. Koncepcja ta polega na przeplataniu wysiłku o wysokiej i niskiej intensywności. Przykładowo w czasie biegu biegnie się kilka minut bardzo szybko, by następnie przejść w lekki trucht i znowu po kilku minutach zmobilizować się do szybkiego biegu. Trzeba pamiętać, by rodzaj ćwiczeń i ich intensywność dopasować do własnego poziomu wytrenowania i zdrowia. Nie wolno przejść od razu od siedzącego trybu życia do bardzo forsownych treningów.

Stres w procesie odchudzania

Niekoniecznie każdy, kto pragnie się odchudzać powinien od razu udawać się po poradę do psychologa. Jednak warto mieć na uwadze fakt, że nadmiar stresu może przekładać się na niepowodzenia w stosowaniu diety.

Niebezpieczne skłonności

Niektóre osoby pod wpływem stresu zaczynają podjadać co oczywiście niszczy efekt działania diety. Inne sięgają po papierosy czy też alkohol. Istnieje przeświadczenie, że dzięki paleniu szybciej się chudnie. Nie jest to do końca prawda. W rzeczywistości tylko utrzymuje się stan napięcia w organizmie i nadwyżka aktywności pewnych hormonów, do czego za chwilę wrócimy. Jest faktem, że osoby palące zwykle mniej jedzą, ale trudno nazwać to zdrowym trybem życia. Dodatkowo wzrasta niebezpieczeństwo zachorowania na raka płuc. Alkohol natomiast, zwłaszcza w większych ilościach będzie dostarczał organizmowi tzw. puste kalorie, a więc również będzie miał wpływ na gorsze efekty stosowania diety lub nawet ich brak.

Hormony nadnerczy

Wróćmy do wspomnianych hormonów. Otóż pod wpływem stresu dochodzi do wzmożonej pracy nadnerczy i produkcji hormonów stresu. Głównie kortyzolu, adrenaliny i noradrenaliny. Wysoki poziom kortyzolu uniemożliwia w zasadzie odchudzanie. Często nawet prowadzi do zwiększonego gromadzenia się tkanki tłuszczowej.

Jak sobie radzić ze stresem?

W ramach radzenia sobie ze stresem powinniśmy poświęcaj sporo czasu na relaks. Należy też starać się prowadzić regularny tryb życia i dobrze się wysypiać. Ważną rolę w walce ze stresem pełni witamina C, która zmniejsza aktywność nadnerczy i ogranicza wydzielanie opisanych wyżej hormonów.

Ilość posiłków ma znaczenie

Styl życia, jaki obserwujemy obecnie zwłaszcza w ramach dużych metropolii, nie sprzyja zdrowiu ani też ładnej sylwetce. Dość często w pośpiechu wybiega się z domu do pracy zapominając o śniadaniu. Niektóre osoby prawie cały dzień funkcjonują jedynie na kawie. Później objadają się wieczorami i to nierzadko w fast-foodach lub spożywając inne wysokokaloryczne posiłki. Organizm karmiony zbyt rzadko, a jednocześnie wielkimi bombami kalorycznymi zaczyna gromadzić zapasy energii właśnie w postaci odkładającej się tkanki tłuszczowej. Podążając dalej tą drogą na pewno nie uda się nikomu schudnąć, a co więcej wystawia się na zagrożenia związane z chorobami cywilizacyjnymi. Z tego co dotychczas napisano wynikałoby, że im więcej lekkich posiłków w ciągu dnia tym lepiej. To prawda, lecz musimy też brać pod uwagę fakt, że wielu z nas to osoby zabiegane i zapracowane. Już choćby z tego powodu nie można mnożyć posiłków w nieskończoność. Optimum pomiędzy napiętym planem dnia, a dobrą dietą będzie więc 5 posiłków regularnie rozłożonych na cały dzień. Ich spożycie nie zabiera dużo czasu byle tylko pilnować wyznaczonych pór.

Apetyt na czekoladę

Są ludzie, którzy nie wyobrażają sobie życia bez czekolady. Inni, tacy przestrzegający ścisłej diety uważają, że to szkodliwy nałóg. Kto ma rację? Nie można na to pytanie odpowiedzieć jednoznacznie. Wciąż przecież przestrzega się nas przed wszelkimi słodyczami. To prawda, jednak sama czekolada, a dokładnie kakao jest cennym źródłem magnezu, żelaza, cynku i chromu. Jest też najlepszym na świecie źródłem antyoksydantów. Czyż w takim razie powinniśmy się pozbawiać tego dobrodziejstwa? Kłopot ze słodyczami ze sklepu, a więc i czekoladą polega na wysokiej zawartości cukru oraz szeregu substancji aromatyzujących z grupy E. Więc nie polecamy takiej czekolady. Jednak można poświęcić kilka minut i wyprodukować własną.

Przepis na czekoladę

Najważniejszym składnikiem będzie gorzkie kakao. Można do niego dodać chudego mleka oraz owoców lucerny lub stewii. To po to, by była słodka, a jednocześnie niskokaloryczna. Obie te rośliny dają słodycz mimo, iż nie zawierają cukru. Do tego możemy jeszcze dodać orzechów. Wszystko należy dobrze rozmieszać i pilnować, by całość była odpowiednio gęsta. Mleko i kakao należy wcześniej podgrzać na małym ogniu i schłodzić. Gdy już wszystko wymieszamy wstawiamy miseczkę do zamrażalnika na kilkadziesiąt minut. Uzyskujemy w ten sposób wspaniały zdrowy deser czekoladowy, który spożywamy z umiarem, nie zniszczy naszej diety. Smacznego.

 

Czym jest alergia pokarmowa?

Dość często słyszymy, że alergia pokarmowa dotyczy coraz większej grupy osób. Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie negatywne objawy występujące po spożyciu danego produktu od razu należy klasyfikować, jako alergię pokarmową – w większości przypadków jest to bowiem nietolerancja pokarmowa.

Czynniki wpływające na wystąpienie alergii i nietolerancji mogą być bardzo różne. Najczęstsze przyczyny jej wystąpienia to skłonności genetyczne, zanieczyszczenie środowiska, zbyt wczesne urozmaicenie diety w okresie niemowlęcym, czy też przyjmowanie leków (przede wszystkim antybiotyków).

Niestety nie występuje żadna zamknięta lista składników które mogłyby wywoływać alergię (choć najczęściej są to jednak produkty pochodzenia roślinnego), jednak w Unii Europejskiej przyjęto listę 14 najczęściej występujących alergenów (znajdują się wśród nich: jaja, pszenica (gluten), mleko, ryby i owoce morza, soja, orzechy, sezam, siarczyny, seler oraz gorczyca).

W naszych dietach pojawiają się produkty, które mogą zawierać składniki będące dla niektórych osób alergenami, warto jednak zaznaczyć, że dla zdrowych osób nie stanowią one żadnego zagrożenia. Celem uzyskania bardziej szczegółowych informacji, prosimy o kontakt z naszymi dietetykami.

Kontakt

email

ZAMÓW DIETĘ:
zamowienia@dietapremium.pl
Tel. (22) 257 86 26
Kom. 666 87 46 41

telefon

SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM:
zamowienia@dietapremium.pl
Tel. (22) 257 86 26

Zadzwoń

22 257 86 26
© Copyright 2015 by DietaPremium. Wszelkie prawa zastrzeżone.  Polityka prywatności | Regulamin dostaw
projektowanie stron www
http://www.fda-phentermine.com/