Menu

Dieta bez glutenu i nabiału

Kaloryczności do wyboru: 1000, 1200, 1500, 1800, 2000 kcal
Dieta bez glutenu i nabiału jest skierowana do osób zmagających się jednocześnie z nietolerancją glutenu oraz nabiału lub chorobami autoimmunologicznymi. Menu jest różnorodne i dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Występują w niej takie produkty jak chude mięsa, ryby, rośliny strączkowe, warzywa, owoce oraz bezglutenowe produkty zbożowe. Może prowadzić do ustąpienia dolegliwości jelitowych, poprawy stanu cery, utraty zbędnych kilogramów.

Przykładowe menu

Dieta bez glutenu i nabiału

Poniedziałek
  • Śniadanie

    Sałatka z awokado, rzodkiewką, kiełkami słonecznika oraz gruszki zapiekane pod amarantusową kruszonką

  • II Śniadanie

    Smoothie z pieczonego buraka i banana

  • Obiad

    Szwedzkie klopsiki podane z borówką, zapiekanymi ziemniaczkami i surówką 

  • Podwieczorek

    Zupa-krem z białych warzyw

  • Kolacja

    Kasza gryczana z indykiem, porem i grzybami

Wtorek
  • Śniadanie

    Jabłkowa siemienianka z migdałami oraz paprykarz z kaszy jaglanej podany z bezglutenowym pieczywem chrupkim i słupkami selera naciowego

  • II Śniadanie

    Sałatka z marynowaną dynią i roszponką

  • Obiad

    Roladka z kurczaka z pieczarkami podana z polentą z ziołami i gotowaną na parze fasolką szparagową

  • Podwieczorek

    Pancakes z musem jagodowym

  • Kolacja

    Makaron z tofu i jarmużowym pesto

Środa
  • Śniadanie

    Placuszki brokułowe z pastą rybną z lubczykiem oraz roladki z wędliny drobiowej z pastą z białej fasoli i suszonych pomidorów

  • II Śniadanie

    Sałatka z amarantusem i świeżymi warzywami

  • Obiad

    Dorsz zapiekany w orientalnym curry podany z ryżem basmati

  • Podwieczorek

    Ciasto marchewkowe z prażonymi migdałam

  • Kolacja

    Duszone zielone warzywa z soczewicą i indykiem

Czwartek
  • Śniadanie

    Pieczona owsianka z truskawkami oraz terrina z indyka z warzywami podana z pieczywem i ogórkiem kiszonym

  • II Śniadanie

    Tabouleh z kaszą jaglaną i granatem

  • Obiad

    Marynowane polędwiczki podane z pieczonymi buraczkami z salsą meksykańską oraz sałatką coleslaw

  • Podwieczorek

    Deser jaglany z musem malinowym i suszonym jabłkiem

  • Kolacja

    Zapiekanka z cukinii i kaszy gryczanej z szynką westfalską podana z karmelizowanymi marchewkami baby

Piątek
  • Śniadanie

    Roladki z bakłażana faszerowane pastą soczewicową z  sezamem i oliwkami oraz ryż z jabłkiem i rodzynkami

  • II Śniadanie

    Muffinki czekoladowe z bananem i jogurtem sojowym

  • Obiad

    Spaghetti al tonno podane z sałatą, pomidorkami koktajlowymi i sosem vinegrette

  • Podwieczorek

    Tatar z suszonych pomidorów podany z pieczywem chrupkim i ogórkiem

  • Kolacja

    Pierożki z nadzieniem z tofu oraz prażoną cebulką

Masz pytania ? Zostaw numerZadzwonimy

22 257 86 26
×