Menu

Dieta bezglutenowa

Kaloryczność do wyboru: 1000 kcal, 1200, 1500, 1800, 2000 kcal

Dieta bezglutenowa to zbilansowane menu przygotowane z myślą o osobach, które powinny ograniczać spożycie glutenu. Z diety wyłączone zostały zboża takie jak pszenica, jęczmień oraz żyto. W zamian wykorzystywane są produkty bezglutenowe będące źródłem węglowodanów złożonych, takie jak: kasze, ryż oraz zboża naturalnie bezglutenowe np. komosa ryżowa czy amarantus. Ze względu na szeroki wachlarz stosowanych produktów, posiłki charakteryzują się różnorodnością oraz wysoką wartością odżywczą. Wskazaniem do jej stosowania mogą być np. niektóre choroby autoimmunologiczne.

Przykładowe menu

Dieta bezglutenowa

Poniedziałek
  • Śniadanie

    Pasta jajeczna podana z chrupkim pieczywem bezglutenowym oraz pomidorkami koktajlowymi

  • II Śniadanie

    Mus z kaszy jaglanej i pomarańczy

  • Obiad

    Kotleciki z kurczaka oraz prowansalska zapiekanka warzywna

  • Podwieczorek

    Sałatka z trójkolorowym ryżem, orzechami i imbirowym dressingiem

  • Kolacja

    Czarna soczewica z pieczonymi burakami i płatkami kokosa

Wtorek
  • Śniadanie

    Szakszuka z tofu oraz pieczywo bezglutenowe

  • II Śniadanie

    Sałatka z ananasem, selerem i wędzoną śliwką

  • Obiad

    Spaghetti z pulpecikami serwowane z makaronem gryczanym oraz sałatką z mango i kukurydzą

  • Podwieczorek

    Muffinki gryczane z rodzynkami oraz cząstki melona

  • Kolacja

    Sattaye z kurczaka z ziołowym jogurtem

Środa
  • Śniadanie

    Sałatka z tuńczyka i awokado podana z bezglutenową bułeczką

  • II Śniadanie

    Owsianka z musem kakaowym

  • Obiad

    Kurczak w glazurze miodowej podany z blinami gryczanymi z twarożkiem oraz z gotowaną na parze kolorową fasolką szparagową

  • Podwieczorek

    Carpaccio z bakłażana

  • Kolacja

    Komosa ryżowa z korzennym sosem dyniowym

Czwartek
  • Śniadanie

    Plasterki schabu pieczonego w majeranku podane z cząstkami ogórka oraz pieczywem ryżowym

  • II Śniadanie

    Koktajl z pieczonego buraka i banana

  • Obiad

    Chilli con carne

  • Podwieczorek

    Sałatka ryżowa z warzywami, serem i figami

  • Kolacja

    Naleśniki kukurydziane z farszem z soczewicy ze skórką pomarańczową i mleczkiem kokosowym

Piątek
  • Śniadanie

    Placuszki z kremowym twarożkiem oraz cząstki pomarańczy

  • II Śniadanie

    Płatki ryżowe z suszoną żurawiną i mlekiem migdałowym

  • Obiad

    Dorsz grillowany z warzywami podany z dipem cytrynowym i surówką z kapusty pekińskiej z brzoskwinią

  • Podwieczorek

    Deser jogurtowy z truskawkami i kiwi

  • Kolacja

    Sałatka z amarantusem, bobem, jajkiem i marynowanym tofu

Masz pytania ? Zostaw numerZadzwonimy

22 257 86 26
×