Menu

Dieta bezlaktozowa

Kaloryczności do wyboru: 1000, 1200, 1500, 1800, 2000 kcal

Dieta bez laktozy to menu przeznaczone dla osób z nietolerancją laktozy, czyli cukru znajdującego się w mleku zwierzęcym. Stosowanie tej diety powinno doprowadzić do zaniku dolegliwości związanych z nadwrażliwością na laktozę.

Aby zapewnić odpowiednią ilość białka oraz różnorodność posiłków w diecie występuje bezlaktozowy nabiał oraz mleko, produkty pochodzenia roślinnego, mięso oraz ryby. Dieta bez laktozy nie wyklucza występowania kazeiny, w związku z czym nie jest przeznaczona dla osób z nietolerancją białka.

Przykładowe menu

Dieta bezlaktozowa

Poniedziałek
  • Śniadanie

    Jajka faszerowane pastą pieczarkową oraz cząstki ogórka małosolnego

  • II Śniadanie

    Mus jabłkowy z kardamonem

  • Obiad

    Bitki wołowe z gotowaną na parze brukselką oraz surówką z kapusty pekińskiej

  • Podwieczorek

    Muffinki marchewkowe z orzechami włoskimi 

  • Kolacja

    Naleśniki gryczane faszerowane pastą z soczewicy z sosem myśliwskim

Wtorek
  • Śniadanie

    Omlet z płatków owsianych podany z musem truskawkowym

  • II Śniadanie

    Serek wiejski bez laktozy z suszonymi pomidorami, oliwkami i cząstkami selera naciowego

  • Obiad

    Risotto z kurczakiem, buraczkami i szpinakiem podane z sałatką z kalarepy

  • Podwieczorek

    Koktajl malinowy

  • Kolacja

    Sałatka z mozzarellą bez laktozy, pomarańczą i orzechami nerkowca

Środa
  • Śniadanie

    Pasta z tuńczyka z jajkiem podana z cząstkami papryki oraz pieczywem pełnoziarnistym

  • II Śniadanie

    Zielony koktajl ze spiruliną

  • Obiad

    Potrawka z indyka z kaszą gryczaną i surówką

  • Podwieczorek

    Pasztet z batatów i czerwonej fasoli podany z surówką oraz konfiturą z żurawiny i borówki

  • Kolacja

    Sałatka z łososiem i zielonym groszkiem podana z pieczywem

Czwartek
  • Śniadanie

    Placuszki kukurydziane z powidłami śliwkowymi i cynamonem

  • II Śniadanie

    Sałatka wiosenna z wędzonym pstrągiem i kaparami

  • Obiad

    Grillowany filet z kurczaka z sosem cytrynowym, warzywami gotowanymi na parze oraz surówką z kapusty pak choi

  • Podwieczorek

    Wędzone tofu w pomidorach oraz sałatka z kiełków, ogórka i sezamu z miodowym dressingiem 

  • Kolacja

    Naleśniki szpinakowe z indykiem

Piątek
  • Śniadanie

    Roladki z sera bez laktozy faszerowane pastą z soczewicy oraz cząstki chrupiącej rzodkiewki

  • II Śniadanie

    Pudding chia z musem brzoskwiniowym

  • Obiad

    Pieczony karmazyn z sosem chrzanowym podany z polentą oraz surówką z buraczków i gruszki

  • Podwieczorek

    Sajgonki z warzywami, grzybami mun i kiełkami słonecznika z sosem chilli

  • Kolacja

    Czarna soczewica z pieczonymi batatami i jarmużem

Masz pytania ? Zostaw numerZadzwonimy

22 257 86 26
×