Menu

Dieta bez glutenu i laktozy

Kaloryczności do wyboru: 1000, 1200, 1500, 1800, 2000 kcal

Dieta bez glutenu i laktozy bazuje na produktach nie zawierających glutenu i laktozy, których nietolerancja może być przyczyną takich dolegliwości jak wzdęcia, bóle brzucha i innych objawów ze strony przewodu pokarmowego. Skierowana jest do osób, u których równolegle do nietolerancji glutenu, doszło do zaburzeń produkcji laktazy, czyli enzymu rozkładającego laktozę.

Ta dieta pudełkowa bogata jest w świeże warzywa i owoce, chude mięso, ryby, nabiał bezlaktozowy oraz produkty naturalnie bezglutenowe takie jak amarantus, komosa ryżowa czy kasze.

Przykładowe menu

Dieta bez glutenu i laktozy

Poniedziałek
  • Śniadanie

    Pasta z kaszy gryczanej podana z pieczywem chrupkim bez glutenu i słupkami świeżych warzyw

  • II Śniadanie

    Placuszki z malinami oraz jogurt naturalny bez laktozy

  • Obiad

    Dorsz w curry podany z dzikim ryżem oraz surówką z ogórka

  • Podwieczorek

    Jabłka zapiekane pod cynamonową kruszonką

  • Kolacja

    Duszone zielone warzywa z ciecierzycą i indykiem

Wtorek
  • Śniadanie

    Kukurydziane naleśniki z musem morelowym oraz borówkami

  • II Śniadanie

    Serek wiejski bez laktozy z warzywami i pestkami dyni podany z pieczywem chrupkim bez glutenu

  • Obiad

    Polędwiczki wieprzowe z sosem kurkowym podane z puree z batatów oraz sałatką z rukoli i granatu

  • Podwieczorek

    Ciasto marchewkowe z migdałami

  • Kolacja

    Zapiekanka z cukinii i kaszy bulgur z szynką westfalską

Środa
  • Śniadanie

    Omlet warzywny ze szczypiorkiem

  • II Śniadanie

    Sałatka owocowa

  • Obiad

    Roladki z kurczaka z bazyliowym pesto podana z gotowaną na parze fasolką szparagową oraz surówką z buraczków

  • Podwieczorek

    Deser z ricottą bezlaktozową, musem jeżynowym i płatkami migdałowymi

  • Kolacja

    Sałatka z marynowaną dynią i roszponką

Czwartek
  • Śniadanie

    Malinowa amarantusanka, muffiny

  • II Śniadanie

    Batonik owsiany z żurawiną

  • Obiad

    Curry z indykiem podane z ryżem parboiled oraz sałatką z kapusty

  • Podwieczorek

    Bób po libańsku

  • Kolacja

    Zapiekanka z cukinii i kaszy bulgur z szynką westfalską podana ze słupkami selera naciowego

Piątek
  • Śniadanie

    Cytrynowa pasta z pstrąga podana z placuszkami z marchewki i sałatą dębową

  • II Śniadanie

    Pudding chia z musem brzoskwiniowym

  • Obiad

    Spaghetti bolognese podane z sałatką z roszponki, oliwek i pomidorów z cytrynowym dressingiem

  • Podwieczorek

    Muffinki bananowe z czekoladą

  • Kolacja

    Leczo z cukinią i bakłażanem

Masz pytania ? Zostaw numerZadzwonimy

22 257 86 26
×