Menu

Dieta dla diabetyka

Kaloryczność do wyboru: 1200, 1500, 2000 kcal

Dieta dla Diabetyka to zbilansowana dieta pudełkowa kierowana do osób borykających się z cukrzycą typu II czy insulinoopornością. W jadłospisie występują wyłącznie składniki o niskim oraz średnim indeksie glikemicznym, co zapobiega wahaniom cukru we krwi. Z jadłospisu wyeliminowano wieprzowinę oraz cukier, natomiast produkty zbożowe pochodzą z pełnego przemiału. Dieta wspomaga leczenie cukrzycy oraz insulinooporności, pomaga również zadbać o odpowiednią masę ciała co również wpływa korzystnie na gospodarkę węglowodanową.

Przykładowe menu

Dieta dla diabetyka

Poniedziałek
  • Śniadanie

    Roladki z szynki drobiowej ze szparagami, sałatka z papryką i patisonem oraz pieczywo pełnoziarniste

  • II Śniadanie

    Jogurt naturalny z cząstkami suszonej śliwki i otrębami owsianymi

  • Obiad

    Grillowana pierś z indyka podana z guacamole i kolorową fasolką szparagową

  • Podwieczorek

    Jajka faszerowane pastą pieczarkową z sosem szczypiorkowo-koperkowym i chrupiącymi cząstkami rzodkiewki

  • Kolacja

    Krem z zielonego groszku z macą razową

Wtorek
  • Śniadanie

    Terrina z kurczaka z dipem jogurtowym, suszonymi pomidorami oraz pieczywem pełnoziarnistym i cząstkami ogórka małosolnego

  • II Śniadanie

    Sałatka z mozzarellą, cieciorką, pomidorkami i oliwkami

  • Obiad

    Mintaj w sosie pomidorowym z czosnkowym szpinakiem i surówką z ogórka i rzodkiewki

  • Podwieczorek

    Twarożek z kiełkami lucerny

  • Kolacja

    Kotleciki sojowe na duszonej kapuście włoskiej

Środa
  • Śniadanie

    Plastry pieczonej piersi kurczaka z sosem ziołowym, cząstki pomidora i pieczywo razowe

  • II Śniadanie

    Koktajl morelowo-mandarynkowy

  • Obiad

    Biryani z czerwoną soczewicą, kalafiorem, groszkiem zielonym i surówką z marchewki z tartym chrzanem

  • Podwieczorek

    Mieszanka sałat z cząstkami jajka i wędzonym serem

  • Kolacja

    Pieczona papryka faszerowana mięsem z indyka, pieczarkami i fetą

Czwartek
  • Śniadanie

    Sałatka z tuńczykiem i warzywami podana z chrupkim pieczywem pełnoziarnistym

  • II Śniadanie

    Pieczone jabłko z cynamonem

  • Obiad

    Lasagne z bakłażanem i kaparami oraz sałatką z sosem vinegrette i prażonymi pestkami dyni

  • Podwieczorek

    Pasta serowa na tartinkach pełnoziarnistych z kiełkami

  • Kolacja

    Węgierski porkolt z wołowiny z kolorową papryką i czerwoną fasolą

Piątek
  • Śniadanie

    Pasta z twarożkiem i ziołami z pieczywem pełnoziarnistym, warzywne muffinki

  • II Śniadanie

    Krem kokosowy podany z cząstkami pomarańczy

  • Obiad

    Pieczony filet z łososia z dressingiem kaparowym podany z puree z zielonego groszku i surówką z marchwi i selera

  • Podwieczorek

    Grejpfrutowa sałatka z płatkami migdałowymi i pestkami słonecznika

  • Kolacja

    Makaron razowy w kremowym sosie z kurkami i jarmużem

Masz pytania ? Zostaw numerZadzwonimy

22 257 86 26
×