Menu

Dieta niskoglikemiczna

Kaloryczności do wybou: 1200, 1500, 2000 kcal

Dieta o niskim indeksie glikemicznym to dieta pudełkowa z której wyłączono produkty o wysokim indeksie glikemicznym, zawierające nasycone kwasy tłuszczowe oraz wysoko przetworzone. Pozwala to na wyeliminowanie skoków poziomu cukru we krwi, co zapobiega napadom głodu oraz korzystnie wpływa na organizm. Dieta niskoglikemiczna jest bogata w błonnik, warzywa, owoce, chude mięsa, ryby i produkty pełnoziarniste.

Przykładowe menu

Dieta niskoglikemiczna

Poniedziałek
  • Śniadanie

    Tatar z łososia podany na cykorii z pieczywem pełnoziarnistym

  • II Śniadanie

    Kakaowy krem twarogowy z plasterkami pomarańczy

  • Obiad

    Marynowana, ziołowa pierś kurczaka z duszonym, maślanym porem podana z grillowanym bakłażanem

  • Podwieczorek

    Gruszka z gorzką czekoladą i migdałami

  • Kolacja

    Szaszłyk warzywny z gotowanymi na parze brokułami

Wtorek
  • Śniadanie

    Placuszki z maślanki z sosem owocowym

  • II Śniadanie

    Serek wiejski z rzodkiewką, jajkiem, ogórkiem, selerem naciowym, cebulką i koperkiem

  • Obiad

    Pieczony filet z dorsza z gotowanymi na parze warzywami i mieszanką sałat z sosem ogrodowym

  • Podwieczorek

    Kawowe ciasto z cukinii

  • Kolacja

    Curry z soczewicą i pieczarkami podane z brązowym ryżem

Środa
  • Śniadanie

    Plasterki grillowanej piersi kurczaka na sałacie lodowej ze świeżym ogórkiem i musztardowym dressingiem

  • II Śniadanie

    Koktajl mandarynkowo - ananasowy ze świeżą miętą

  • Obiad

    Potrawka wołowa podana z puree z kalafiora i surówką z marchwi i pora

  • Podwieczorek

    Malinowy deser mascarpone

  • Kolacja

    Kotleciki z pora podane z kalarepką w sosie ziołowym

Czwartek
  • Śniadanie

    Orzechowe muesli ze świeżymi owocami oraz wiosenna kanapka

  • II Śniadanie

    Caprese na liściach rukoli i fryzy

  • Obiad

    Gulasz z indyka po francusku z gotowanymi na parze brokułami i surówką z marchwi

  • Podwieczorek

    Ciasteczka otrębowe z musem jeżynowym

  • Kolacja

    Grzybowe pęczotto z surówką z kiszonej kapusty

Piątek
  • Śniadanie

    Jajko faszerowane pastą ziołową z cząstkami pomidora i kiełkami lucerny

  • II Śniadanie

    Serek wiejski ze świeżymi ziołami i kiełkami rzodkiewki

  • Obiad

    Pieczony filet z soli podany z puree z białej fasoli i musztardową surówką z selera

  • Podwieczorek

    Koktajl szpinakowo – agrestowy z awokado i spiruliną

  • Kolacja

    Orientalne risotto

Masz pytania ? Zostaw numerZadzwonimy

22 257 86 26
×