Menu

 

Cukrzyca to choroba metaboliczna związana z gospodarką węglowodanową. Należy do najbardziej rozpowszechnionych chorób na świecie. Polega w skrócie na nieprawidłowej glikemii (stężeniu glukozy we krwi), co może mieć konsekwencje w postaci otyłości, niewydolności nerek, zaburzeń widzenia, neuropatii (zaburzeń czucia). Poza terapią lekami bardzo ważna jest dieta dla diabetyka. Co jeść przy cukrzycy, by zminimalizować rozwój choroby?

 

Skąd cukrzyca?

Przyczyna choroby może być rozmaita, a czynnikami wpływającymi na jej rozwój są m. in. uwarunkowania genetyczne, otyłość i nadwaga, przewlekły stres, działanie leków, reakcje autoimmunologiczne, toksyny chemiczne, a nawet niedobory żywieniowe. Oczywiście w zależności od głównego prawdopodobnego powodu rozwinięcia choroby, należy indywidualnie podejść do terapii, ale odpowiednia dieta to wspólny czynnik wpływający na – nie tyle wyleczenie, gdyż nie jest to zupełnie możliwe – postępowanie choroby.

 

Jaka dieta dla diabetyka jest najlepsza?

Przede wszystkim zindywidualizowana, odpowiednio zbilansowana od kątem kalorii, makroskładników (białek, tłuszczów, węglowodanów) oraz składników mineralnych i witamin. Te podstawy są ważne niezależnie od tego, czy ktoś choruje, czy nie – zdrowa dieta to pokrywająca zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze. Ale gdy u kogoś występuje cukrzyca, do tych podstaw należy dodać jeszcze jedna ważną zasadę diety: niski indeks glikemiczny produktów. Oznacza to, że dieta dla diabetyka powinna opierać się o artykuły spożywcze, które nie będą powodowały nagłego i znacznego podwyższenia stężenia glukozy we krwi.

 

Przede wszystkim trzeba więc zrezygnować z rafinowanych, oczyszczonych węglowodanów, które poza cukrami prostymi nie dostarczają zbyt wielu składników odżywczych. Należą do nich napoje gazowane i słodzone, słodycze, wypieki z białej mąki i tym podobne.

 

Co jeść przy cukrzycy? Lista zalecanych produktów

Produkty, które zdecydowanie powinny pojawiać się w menu cukrzyka to te charakteryzujące się niskim lub średnim indeksem glikemicznym. W skrócie mówiąc, to wszystkie te artykuły, które zawierają w sobie błonnik lub tłuszcz. Powodują one, że cukier z danego produktu wchłania się wolniej w jelicie, a stężenie glukozy we krwi jest bardziej unormowane. Dlatego podstawowe produkty, jakie powinna zawierać dieta dla diabetyka to warzywa, surowe owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy, nasiona i pestki. Jednak tutaj uwaga – przy wysokim spożyciu błonnika należy tym bardziej zadbać o regularne nawadnianie się, ponieważ błonnik w połączeniu z małą ilością wypijanej wody to prosta droga do zaparć.

 

dieta dla cukrzyka zalecane produkty

 

Kilka wyjątków dietetycznych

W akapicie wyżej podkreśliliśmy, że warto w diecie cukrzyka uwzględnić warzywa i owoce, ale niestety nie wszystkie będą działały równie korzystnie na gospodarkę węglowodanową. Warto wiedzieć, że wszelkie przetwory owocowe i warzywne, a także niektóre gotowane owoce i warzywa charakteryzują się dużo wyższym indeksem glikemicznym, niż ich wersje jedzone na surowo. Do takich produktów należą na przykład marchewki, buraki i jabłka. Ze względu na naturalną wysoką zawartość cukrów, a niską ilość błonnika, cukrzycy nie powinni też w swoim codziennym menu uwzględniać dużych ilości bananów czy mango.

 

Catering dietetyczny dla cukrzyka

Czy dieta pudełkowa to dobre rozwiązanie przy cukrzycy? Dlaczego nie! Wystarczy, by catering dietetyczny charakteryzował się menu o niskim i średnim indeksie glikemicznym. O to obecnie nietrudno nawet w standardowych wersjach menu cateringowego, ponieważ dieta pudełkowa z zasady proponuje menu, którego dania oparte są o zasady zdrowego żywienia. A jedną z tych zasad jest uwzględnianie produktów wysokobłonnikowych w diecie.

 

Nie wiesz jak dobrać dietę oraz odpowiednią aloryczność? Skorzystaj z darmowej porady dietetyka.

 

Zapraszamy do kontaktu: 22 257 86 26 

Masz pytania ? Zostaw numerZadzwonimy

22 257 86 26
×