Menu
butelki z octem jabłkowym na odchudzanie


Ocet jabłkowy na odchudzanie. Jak bezpiecznie pić ocet jabłkowy, aby uregulować poziom cukru we krwi?

Ocet jabłkowy zyskał na popularności, jako produkt wspomagający proces odchudzania. Czy rzeczywiście jego stosowanie przyczynia się do redukcji masy ciała? O odchudzających właściwościach octu piszemy w poniższym artykule. Ponadto wyjaśniamy, jakie inne zdrowotne działanie wykazuje naturalny ocet jabłkowy, jak przygotować domowy ocet jabłkowy, a także do czego go wykorzystać. Dowiesz się też, jak bezpiecznie pić ocet, aby nie doświadczyć problemów z układem pokarmowym. 

Spis treści:

  1. Jak powstaje ocet jabłkowy?

  2. Jaki ocet jabłkowy wybrać?

  3. Jak zrobić ocet jabłkowy? Przepis na domowy ocet jabłkowy

  4. Ile kalorii ma ocet jabłkowy?

  5. Jakie wartości odżywcze zawiera ocet jabłkowy?

  6. Czy ocet jabłkowy działa na odchudzanie? 

  7. Zdrowotne właściwości octu jabłkowego 

  8. Picie octu jabłkowego. Jak stosować ocet jabłkowy? Dawkowanie octu jabłkowego

  9. Ocet jabłkowy a uroda 

  10. Zastosowanie octu jabłkowego w kuchni 

  11. Skutki uboczne wynikające ze stosowania octu jabłkowego 


Jak powstaje ocet jabłkowy?

Naturalny ocet jabłkowy powstaje ze świeżych jabłek z ew. dodatkiem wody i cukru/miodu, które przechodzą dwuetapową fermentację – alkoholowa i octową. W wyniku pierwszej, obecny w owocach cukier zostaje przekształcony w alkohol tworząc w ten sposób cydr. Druga fermentacja trwa znacznie dłużej i polega na przekształceniu wytworzonego podczas pierwszego etapu alkoholu w kwas octowy. Im dłużej trwa produkcja octu jabłkowego, tym zwykle głębszy i wyraźniejszy ma smak oraz aromat. Ostatecznie stężenie octu jabłkowego mieści się w przedziale od 5 do 10 %, natomiast najpopularniejsze zawierają 5-6 % kwasu octowego.
 

Jaki ocet jabłkowy wybrać? 

Dobrej jakości ocet jabłkowy powstaje tradycyjnymi metodami z wysokiej klasy jabłek, które charakteryzują się odpowiednią kwasowością i słodkością. Proces wytwarzania wartościowego octu jabłkowego jest długotrwały, gdyż zajmuje od kilku miesięcy do nawet dwóch lat. Dzięki temu naturalny ocet jabłkowy ma głęboki, pełny, słodko-kwaśny i octowy smak z wyraźną jabłkową nutą. Ta wyczuwalna jest również w aromacie. Barwa octu jabłkowego zależy od zastosowanej metody produkcji oraz odmiany wykorzystanych jabłek. Zwykle ma żółto-pomarańczowy, bursztynowy lub jasnoróżowy kolor. W składzie próżno szukać substancji konserwujących, siarczynów, barwników czy aromatów. Dokonując wyboru, warto postawić na niepasteryzowany i niefiltrowany ocet jabłkowy, który nie został rozcieńczony, ponieważ jest bogatszy w składniki odżywcze. Zawarte w occie jabłkowym pektyny sprawiają, że jego konsystencja nie jest klarowna. W trakcie przechowywania naturalnym jest powstanie osadu lub zmętnienia. Ich obecność nie świadczy o zepsuciu. 

Bezsprzecznie ocet jabłkowy produkowany przemysłowo ma gorsze właściwości, ponieważ traci cenne substancje odżywcze w procesie oczyszczania i filtracji. Jest przejrzysty i klarowny, a w trakcie przechowywania nie tworzy się w nim osad. Zwykle jest też znacznie tańszy od produktu wytwarzanego tradycyjnymi metodami. 

 

jabłka i ocet jabłkowy

Jak zrobić ocet jabłkowy? Przepis na domowy ocet jabłkowy

Domowy ocet jabłkowy można zrobić wykorzystując jabłka, wodę oraz cukier lub miód. Potrzebne będzie też duże naczynie i talerzyk lub szklanka do obciążenia cząstek jabłek, które podczas fermentacji powinny zawsze znajdować się pod powierzchnią wody, a także gaza do zabezpieczenia naczynia przed owadami.

Składniki:

  • 2 jabłka,
  • 2 łyżki cukru lub miodu,
  • 500 ml letniej, przegotowanej wody.


Sposób przygotowania:
Jabłka pokrojone w mniejsze kawałki umieść w słoiku i zalej wodą z rozpuszczonym cukrem. Dociąż jabłka talerzykiem lub szklanką, aby nie wypływały ponad powierzchnię wody, gdyż może dojść do rozwoju pleśni. Naczynie przykryj gazą, aby zabezpieczyć przed dostaniem się zanieczyszczeń i odstaw je w ciepłe miejsce na ok. 2-6 tygodni. Codziennie lub co drugi dzień należy przemieszać zawartość słoja. Gdy przestają się unosić bąbelki ocet jabłkowy domowej roboty jest gotowy. Nierozcieńczony ocet jabłkowy przelany do szklanego naczynia, należy przechowywać w lodówce. 


Ile kalorii ma ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy jest produktem bardzo niskokalorycznym, którego nie trzeba wliczać w bilans zjedzonych w ciągu dnia kilokalorii. W 100 ml zapewnia od 16 do 21 kcal, co oznacza że zwyczajowo spożywana łyżka płynu (10 ml) dostarcza ok. 2 kcal.


Jakie wartości odżywcze zawiera ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy zawiera niewielkie ilości witamin z grupy B i witaminy C, magnezu i potasu, a także pektyn (rodzaj błonnika rozpuszczalnego w wodzie). Biorąc pod uwagę ilości spożywanego octu w ciągu dnia, produkt ten nie jest wartościowych źródłem wymienionych substancji odżywczych. Ocet jabłkowy zawdzięcza swoje zdrowotne działanie przede wszystkim procesowi fermentacji.


Czy ocet jabłkowy działa na odchudzanie?

Ocet jabłkowy zasłynął ze swoich właściwości wspomagających proces odchudzania. Czy rzeczywiście kuracja octem jabłkowym ma takie działanie? Niekoniecznie. Warto podkreślić, że picie octu jabłkowego samo w sobie nie odchudza, natomiast może wspomóc proces redukcji masy ciała. Warto wiedzieć, że aby schudnąć należy stosować zdrową dietę, której kaloryczność jest niższa względem całodziennych potrzeb energetycznych organizmu. Jej menu powinno być różnorodne i zbilansowane pod kątem zawartości białka, węglowodanów i tłuszczów. Dodatkowo zaleca się zwiększyć poziom aktywności fizycznej, co pozwoli spalić kalorie, a także ma korzystny wpływ na ogólny stan zdrowia. 

Stosowanie rozcieńczonego octu jabłkowego może wspomóc proces redukcji masy ciała. W jaki sposób? Wykazano, że dodatek octu jabłkowego pomaga kontrolować apetyt, ponieważ opóźnia opróżnianie żołądka i dzięki temu zwiększa uczucie sytości. Ponadto dodanie do diety octu jabłkowego pomaga regulować poziom cukru i insuliny we krwi, co przeciwdziała napadom wilczego głodu. W ten sposób ocet jabłkowy może ułatwić utrzymanie deficytu kalorycznego, który jest niezbędny do zaobserwowania ubytku masy ciała.


Zdrowotne właściwości octu jabłkowego

Ocet jabłkowy jest tematem wielu badań naukowych. Z jego udokumentowanych, zdrowotnych właściwości mogą skorzystać osoby ze zdiagnozowaną cukrzycą typu 2, stanem przedcukrzycowym i insulinoopornością. Wykazano, że dodatek octu jabłkowego do posiłków obniża ich ładunek glikemicznym, pomaga regulować poziom cukru we krwi i zwiększa wrażliwość tkanek na działanie insuliny. Ponadto ocet jabłkowy spowalnia opróżnianie żołądka, dzięki czemu sprawia, że spożyte węglowodany są wolniej trawione i uwalniane do krwi. Niektóre wyniki badań wskazują, że jego regularne stosowanie może też pomóc obniżyć poziom cholesterolu ogólnego. 

Tradycyjne ocet jabłkowy stosowany jest jako dodatek do ciężkostrawnych potraw, ponieważ wspomaga ich trawienie. Gospodynie dodają go do marynat, dzięki którym mięso kruszeje i jest łatwiej strawne w przewodzie pokarmowym. 

 

jabłka na ocet jabłkowy

Picie octu jabłkowego. Jak stosować ocet jabłkowy? Dawkowanie octu jabłkowego

Ocet jabłkowy należy spożywać wyłącznie po rozcieńczeniu w wodzie – w przeciwnym razie może podrażnić delikatne błony śluzowe przewodu pokarmowego, powodując nieprzyjemne objawy. Dzienna dawka octu jabłkowego wynosi 15-20 ml. Odpowiednia proporcja do przygotowania roztworu to 1 łyżka octu jabłkowego (10 ml) na pełną szklankę wody. Mieszankę zazwyczaj pije się do dwóch  razy dziennie przed głównymi posiłkami.


Ocet jabłkowy a uroda

Naturalny ocet jabłkowy jest docenianym produktem do naturalnej pielęgnacji. Po rozcieńczeniu może być stosowany jako tonik, który pobudza krążenie krwi, co skutkuje lepszym odżywieniem i dotlenieniem skóry. Działając odkażająco może zapobiegać powstawaniu nieestetycznych skórnych wyprysków i regulować produkcję sebum w skórze. Z kolei stosowany na włosy ocet jabłkowy po rozcieńczeniu w wodzie w formie płukanki, pomaga domknąć łuski włosa odchylone po farbowaniu, rozjaśnianiu lub stylizowaniu kosmyków z użyciem wysokiej temperatury. Regularne stosowanie płukanki może poprawić ogólną kondycję włosów, ułatwić rozczesywanie, wygładzić i zwiększyć odporność na uszkodzenia mechaniczne. Jego skuteczność zależy od rodzaju włosów. 


Zastosowanie octu jabłkowego w kuchni

Świeży ocet jabłkowy od wielu lat wykorzystywany jest do celów kulinarnych. Stanowi składnik marynat do mięs lub ryb, który sprawia, że mięso zyskuje delikatniejszą i miększą strukturę. Na bazie octu jabłkowego przygotowywane są smaczne i aromatyczne dressingi sałatkowe lub dipy do pieczonych warzyw. Ocet jabłkowy dobrze komponuje się z oliwą z oliwek, świeżym czosnkiem i ziołami lub oliwą, miodem i musztardą. Można dodawać go również w niewielkiej ilości do owocowych lub warzywnych soków lub smoothie, wzbogacając ich smak o kwaskowe nuty. 
Warto też wiedzieć, że wodny roztwór octu jabłkowego wykorzystuje się do mycia warzyw i owoców, które odkaża i oczyszcza z obecnych na powierzchni skórki wosków. 


Skutki uboczne wynikające ze stosowania octu jabłkowego

Stosując ocet jabłkowy należy zachować rozsądek. Spożywanie jego nadmiernych ilości może powodować bóle brzucha, zgagę, a także osłabiać szkliwo wywołując nadwrażliwość i dotkliwy ból zębów. Z dużą ostrożnością powinny podchodzić do niego osoby z hipoglikemią i chorobami przewodu pokarmowego. Przeciwwskazaniem do jego stosowania są wrzody żołądka lub dwunastnicy, nadżerki na żołądku czy stany zapalne w obrębie układu pokarmowego, a także zabiegi w okolicy jamy ustnej, przełyku, żołądka lub innych elementów przewodu pokarmowego. Ocet jabłkowy nie jest też zalecany dla dzieci i kobiet w ciąży. Rozpoczęcie stosowania octu jabłkowego, warto uzgodnić z lekarzem, który po ocenie stanu zdrowia oraz analizie stosowanych leków stwierdzi, czy nie będzie to stanowiło zagrożenia.

Masz pytania? Zostaw numerZadzwonimy

22 257 86 26
Dietapremium.pl korzysta z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe