Menu

Jedzenie to nasze paliwo. Dzięki niemu mamy siłę potrzebną do biegania, skakania, podnoszenia ciężarów czy jazdy na rowerze. To szczególnie ważne w przypadku osób, które intensywnie uprawiają sport. Odpowiednio zbilansowana dieta nie tylko pomoże w osiągnięciu wymarzonej sylwetki, lecz może także sprawić, że zaczniemy osiągać lepsze wyniki na treningach. Jeśli zadbamy o to, by nasze posiłki były bogate we wszystkie niezbędne mikroelementy, zmniejszy się ryzyko wystąpienia wielu kontuzji. Z tego artykułu dowiesz się, jak powinna wyglądać Twoja dieta, jeśli regularnie i intensywnie wykonujesz ćwiczenia fizyczne.

 

Dieta dla sportowca

W zależności od rodzaju wykonywanej aktywności fizycznej, jej intensywności oraz celów sylwetkowych, a także indywidualnych preferencji, dieta sportowa może wyglądać nieco inaczej. Zazwyczaj osoby czynnie uprawiające sport, muszą jeść znacznie więcej niż ktoś, kto prowadzi siedzący tryb życia lub ćwiczy tylko okazjonalnie. Przykładowo, podczas godzinnego biegu w tempie 10 km/h spalamy około 600 kcal, a godzina jazdy na rowerze to od 300 do nawet 500 kcal. Podobną ilość kalorii spalimy wykonując trwający tyle samo trening siłowy. Żeby nasz organizm funkcjonował prawidłowo, utraconą w czasie treningu energię, należy zrekompensować odpowiednio zbilansowanym posiłkiem. Dieta dla sportowca powinna być też bogata w białko. Nie bez znaczenia jest również to, jakie posiłki spożywamy przed, a jakie po ćwiczeniach.

Dieta dla sportowca

 

Zasady diety dla sportowca

  • Jedz produkty bogate w białko. Dobrym źródłem protein jest mięso, nabiał, jaja, a także warzywa strączkowe, takie jak ciecierzyca, soczewica, fasola, bób oraz soja i jej przetwory. Sporo białka znajdziesz też w niektórych kaszach i orzechach. Dzienne zapotrzebowanie na białko to od 1 do 2 gramów na kilogram masy ciała. Zbyt mała ilość tego makroskładnika może sprawić, że nasze mięśnie nie będą właściwie regenerować się po treningu. Jego nadmiar może natomiast do niewydolności nerek i dny moczanowej.
  • Pamiętaj o odpowiedniej podaży węglowodanów, które dadzą Ci energię potrzebną do ćwiczeń. Przed treningiem stawiaj na lekkostrawne posiłki bogate w węglowodany złożone. Dobrym wyborem będzie na przykład owsianka z owocami, kanapki z razowego pieczywa lub sałatka z pełnoziarnistym makaronem z piersią kurczaka i warzywami.
  • Jedz regularnie o stałych porach. Spożywając pięć mniejszych posiłków dziennie, sprawisz, że Twoja energia będzie utrzymywała się na podobnym poziomie przez cały dzień. Unikniesz też uczucia ciężkości, jakie mogłoby Ci towarzyszyć w przypadku jedzenia dwóch czy trzech znacznie większych porcji.
  • Nie pomijaj posiłków. To szczególnie ważne przypadku osób intensywnie uprawiających sport. Niedojadanie i pomijanie posiłków może skutkować osłabieniem, gorszymi wynikami na treningu, ciągłym uczuciem zmęczenia, a także nieodpowiednią regeneracją zmęczonych ćwiczeniami mięśni.

Dieta dla sportowca, jak każda inna, powinna być pełnowartościowa, czyli dostarczać nam wszystkich makroskładników. Jeśli regularnie uprawiasz aktywność fizyczną, zadbaj o to, by w Twoim jadłospisie znalazły się produkty bogate w białko. Komponuj je ze zdrowymi tłuszczami i węglowodanami. Jedz regularnie, najlepiej pięć mniejszych posiłków dziennie. Jeśli obawiasz się, że samodzielnie nie dasz rady odpowiednio zbilansować swojego jadłospisu, skonsultuj się z dietetykiem lub skorzystaj z cateringu dietetycznego, dzięki któremu zyskasz pewność, że Twoje posiłki są zdrowe i pełnowartościowe, a dodatkowo zaoszczędzisz mnóstwo czasu.

Masz pytania ? Zostaw numerZadzwonimy

22 257 86 26
×