Menu

Jak się okazuje – wegetarianizm niejedno ma imię. Osoby chcące zrezygnować z mięsa mogą przejść na semiwegetarianizm, laktowegetarianizm, laktoowowegetarianizm czy pescowegetarianizm. I to właśnie tę ostatnią odmianę bierzemy dziś pod lupę, sprawdzając, na czym polega i jakie ma zalety oraz prezentując przykładowe przepisy.

Dieta jarska – co to jest?

Na początek przygotowaliśmy odrobinę teorii. Zacznijmy od podstaw wegetarianizmu, znanego również pod nazwą dieta jarska. Co to jest? To sposób odżywiania polegający na wykluczeniu z codziennej diety mięsa, ryb i owoców morza. W przeciwieństwie do weganizmu nie trzeba rezygnować z innych produktów odzwierzęcych, takich jak miód, jajka czy nabiał. W takich przypadkach mówimy o laktoowowegetarianizmie lub laktowegetarianizmie (dieta bez jajek).

Ciekawym podejściem do żywienia jest semiwegetarianizm, sprawdzający się doskonale w przypadku osób, które nie wiedzą, jak przejść na wegetarianizm. W tym przypadku nie eliminuje się całkowicie mięsa z diety, a jedynie ogranicza jego spożycie. Co istotne, semiwegetarianie zazwyczaj nie jedzą mięsa czerwonego. Zamiast tego sięgają po mięso białe. A czy na diecie semiwegetariańskiej można jeść ryby? Tak, jak najbardziej, podobnie jak inne produkty pochodzenia zwierzęcego.

dieta jarska polega na wykluczeniu mięsa

Dieta pescowegetariańska – czy wegetarianie jedzą ryby?

Czy wegetarianie jedzą ryby? Czasami tak. Jest to właśnie tytułowy pescowegetarianizm, na który przeszli David Duchovny czy Steve Jobs. W menu będącym odmianą semiwegetarianizmu nie ma miejsca na mięso wołowe, wieprzowe, drobiowe czy dziczyznę. Można za to jeść ryby, owoce morza oraz inne produkty pochodzenia zwierzęcego – nabiał, jajka czy miód.

Oprócz ryb, owoców morza, mleka i jego przetworów oraz pozostałych produktów odzwierzęcych w diecie pescowegetariańskiej jest miejsce na mnóstwo produktów zbożowych, warzyw i owoców. Porównując dietę wegetariańską a dietę z rybami, można śmiało powiedzieć, że jest ona łatwiejsza w przestrzeganiu, szczególnie na samym początku. Większa ilość dozwolonych produktów sprawia, że pescowegetarianizm daje w kuchni prawdziwe pole do popisu.

Ryby w diecie wegetariańskiej, czyli dlaczego warto przejść na pescowegetarianizm

Dlaczego warto przejść na wegetarianizm? Bez względu na to, czy zostawisz ryby w diecie, czy z nich zrezygnujesz, odstawienie mięsa wpłynie pozytywnie na Twój organizm. Wegetarianizm może pomóc:

  • działać profilaktycznie, zmniejszając ryzyko zachorowania na nowotwór, depresję i cukrzycę oraz zespół metaboliczny,
  • zwiększyć odporność organizmu na infekcje,
  • ograniczyć lub całkowicie wyeliminować problem z zaparciami,
  • obniżyć ciśnienie krwi,
  • zrzucić nadprogramowe kilogramy (wysoka zawartość błonnika w posiłkach działa zbawiennie na pobudzenie metabolizmu),

A jakie znaczenie mają ryby w diecie pescowegetariańskiej? O tym opowiadamy poniżej.

dobrym źródłem białka w diecie są owoce morza

Dieta wegetariańska a ryby – czy warto włączyć je do menu?

Masz dylemat i wahasz się między klasycznym wegetarianizmem a dietą z rybami? W takim razie mamy dla Ciebie listę korzyści płynących z przejścia na pescowegetarianizm. Jak się okazuje, ryby zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są to:

  • jod: niezbędny do produkcji hormonów tarczycy oraz prawidłowej pracy serca, mięśni i całego układu nerwowego,
  • selen: wspomaga usuwanie z organizmu toksyn odpowiedzialnych za choroby autoimmunologiczne, stany zapalne, a nawet nowotwory,
  • kwasy omega-3: niezbędne w profilaktyce chorób układu krążenia, regulują poziom złego cholesterolu, wpływają pozytywnie na pracę układu nerwowego oraz zwalczają stany zapalne w organizmie,
  • witamina D: poprawia odporność organizmu, odpowiada za zdrowie zębów i kości, wpływa pozytywnie na samopoczucie,
  • witamina E: nazywana również witaminą młodości, opóźnia procesy starzenia się skóry, jest silnym przeciwutleniaczem, wspiera zdrowie oczu oraz pomaga w zachowaniu odpowiedniej krzepliwości krwi,
  • witamina B12: bierze udział w przemianie materii, zmniejsza uczucie zmęczenia, podnosi odporność na stres, zapobiega anemii i poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego.

Jak widzisz, dieta wegetariańska, w której jest miejsce na ryby, niesie za sobą mnóstwo korzyści dla Twojego organizmu. Właśnie dlatego, jeśli chcesz przejść na wegetarianizm, to warto wyeliminować na początku mięso, pozostawiając w diecie ryby i owoce morza.

Co jeść na diecie pescowegetariańskiej?

Rezygnacja z mięsa wcale nie oznacza, że możesz bez ograniczeń jeść ciastka, chipsy i inne produkty spożywcze uznawane powszechnie za niezdrowe. Warto do maksimum wykorzystać liczne korzyści płynące ze zmiany sposobu odżywiania i zadbać o to, aby w każdy posiłku znalazło się mnóstwo warzyw w każdej postaci. O ile nie ma przeciwwskazań, to możesz bez obaw sięgać również po ulubione owoce. Jeśli chodzi o produkty zbożowe, to najzdrowszym wyborem jest pieczywo i makaron pełnoziarnisty oraz kasze – jaglana, gryczana, pęczak, jęczmienna i kukurydziana. W roli źródła węglowodanów równie dobrze sprawdzi się ryż.

W przypadku białka strzałem w dziesiątkę są jajka, produkty mleczne i rośliny strączkowe, których nie brakuje w diecie wegetariańskiej. A jakie ryby najlepiej spożywać? Rekomendujemy przede wszystkim te tłuste, morskie i żyjące dziko, które są jednocześnie smacznym źródłem zdrowych tłuszczów. Są to:

  • dorsze,
  • makrele,
  • halibuty,
  • śledzie,
  • łososie,
  • szproty.

Nie zapomnij także o owocach morza – ostrygach, homarach, małżach, przegrzebkach czy ośmiorniczkach. Są one źródłem witaminy A, B12 i E, jodu, selenu, wapnia i cynku oraz białka. Jeśli należysz do grona fanów krewetek, to nie spożywaj ich za często. Większość z nich pochodzi z hodowli w Azji i może być zanieczyszczona.

łosoś grillowany jest źródłem zdrowych tłuszczów

Pescowegetarianizm – przepisy na smaczne i pożywne posiłki

Czas na najsmaczniejszą część artykułu – pescowegetarianizm w kuchni, czyli przepisy na smaczne i pożywne posiłki na śniadanie, obiad i kolację.

Śniadanie

Szybkim pomysłem na pescowegetariańskie śniadanie jest kanapka z chlebem żytnim w roli głównej. Posmaruj go hummusem lub ulubioną pastą warzywną, dodaj plasterek łososia i świeże warzywa, dopraw do smaku i gotowe.

Obiad

Na obiad przygotuj dorsza, który jest jedną z najzdrowszych ryb na diecie pescowegetariańskiej. Pokrój go na kawałki i ułóż na papierze do pieczenia. Posyp dorsza solą i pieprzem, dodaj odrobinę oliwy, natki pietruszki i soku z cytryny, a następnie piecz przez 7-10 minut w 200 stopniach. Do ryby podaj ugotowaną kaszę pęczak lub jęczmienną oraz różnokolorowe warzywa gotowane na parze, na przykład brokuły, marchewki i kalafior.

Kolacja

Świetną propozycją na kolację dla osób na diecie pescowegetariańskiej jest przepis na przegrzebki. Wystarczy je dokładnie oczyścić, a następnie podsmażyć na małej ilości tłuszczu z dodatkiem natki pietruszki, czosnku i soku z cytryny. Lubisz pikantne dania? W takim razie dodaj papryczkę chili. Do przegrzebków podaj ulubioną sałatkę z dressingiem na bazie oliwy.

 

Nie masz czasu lub wiedzy aby ułożyć i przygotowywać dietę pescowegetariańską? Skorzystaj z cateringu dietetycznego. Sprawdź jak wygląda przykładowe menu w diecie wegetariańskiej z rybami.

Masz pytania ? Zostaw numerZadzwonimy

22 257 86 26
×