Menu

 

Dieta pudełkowa dla diabetyków

Spis treści:

  1. Dieta dla diabetyków – indeks glikemiczny

  2. Ładunek glikemiczny – co to jest i czym różni się od indeksu

  3. Jak obniżyć indeks glikemiczny posiłku

  4. Dieta pudełkowa dla diabetyków

  5. Przepisy dla diabetyków

  6. Catering dietetyczny dla cukrzyka


Dieta dla diabetyków – co może jeść cukrzyk

Dieta dla diabetyków, czyli osób chorujących na cukrzycę może być wyzwaniem. W końcu nie każdy z nas musi dobrze znać definicję indeksu i ładunku glikemicznego. A może nawet nie słyszałeś o tych pojęciach? Zatem wyjaśniamy:

 

Co to jest indeks glikemiczny (IG)

Indeks glikemiczny umożliwia klasyfikację produktów spożywczych na podstawie ich wpływu na wzrost stężenia glukozy (cukru) we krwi. Wyróżniamy produkty o:

  • niskim indeksie glikemicznym (najkorzystniejsze dla naszego organizmu, idealne w diecie diabetyka) np. kasza gryczana, pęczak, brązowy ryż, niektóre owoce (jagody, maliny, truskawki, mandarynki), warzywa, mięso, nabiał, ryby, orzechy czy nasiona,
  • średnim indeksie glikemicznym np. makaron pszenny, niektóre owoce (ananas, melon), kukurydza i groszek konserwowy,
  • wysokim indeksie glikemicznym np. pieczywo pszenne, biały ryż, słodycze, miód.

 

sałatka z kurczakiem i jajkiem - dieta dla diabetyka
 

Co to jest ładunek glikemiczny (ŁG)

Ładunek glikemiczny jest wartością zmienną. Jego wielkość obliczamy na podstawie indeksu glikemicznego oraz wielkości porcji. Podobnie jak w przypadku IG wyróżniamy posiłki o:

  • niskim ładunku glikemiczny,
  • średnim ładunku glikemicznym,
  • wysokim ładunku glikemicznym.

 

Jak obniżyć indeks glikemiczny posiłku – 4 techniki

Czy oznacza to, że diabetycy mogą jeść tylko produkty z listy o niskim indeksie glikemicznym? Oczywiście, że nie! Są pewne techniki, które pozwalają obniżyć indeks glikemiczny posiłku. Zaliczamy do nich:

  • gotowanie al dente,
  • dodatek białka, błonnika pokarmowego i tłuszczu do posiłku np. biały ryż (wysoki IG) jemy z porcją warzyw i mięsem gotowanym na parze,
  • nie rozdrabnianie produktów - dotyczy, to głównie owoców i warzyw, ponieważ surowe mają niższy IG niż w formie soku czy smoothie,
  • wybieranie mniej dojrzałych owoców np. bananów.

 

Dieta pudełkowa dla diabetyków – jak wygląda i dlaczego warto

Jeśli samodzielne komponowanie menu nadal stanowi dla Ciebie problem, mamy na to rozwiązanie - dieta pudełkowa dla diabetyków. Jadłospis przygotowany przez dietetyków w cateringu dietetycznym składa się z 5 zbilansowanych posiłków. Profesjonaliści zadbali o wyliczenie indeksu i ładunku glikemicznego, tak abyś jak najszybciej mógł wrócić do zdrowia i zapomnieć o dolegliwościach związanych z cukrzycą typu II. Jeśli nie jesteś pewien czy posiłki będą Ci smakować, sprawdź nasze przykładowe menu i przekonaj się, że dieta cukrzyka nie musi być nudna. To bardzo wygodne rozwiązanie np. hermetycznie zapakowany obiad dla diabetyka możesz zabrać ze sobą do pracy czy na wyjazd i nie martwić się, że zaprzepaścisz dotychczasowe efekty diety.

Dieta pudełkowa dla diabetyków w Warszawie jest popularnym rozwiązaniem. Ale jesteśmy elastyczni, dlatego dostarczamy do setek miejscowości w Polsce. Jeśli masz wątpliwość czy nasz catering jest dostępny w Twojej lokalizacji, to sprawdź naszą strefę dostaw.

 

zielony koktajl dla diabetyka

 

Przepisy dla diabetyków - dieta cukrzycowa

Jeśli zdecydujesz się samodzielnie komponować swoje menu i szukasz przepisów dla diabetyków, to mamy dla Ciebie 1-dniowy przykładowy jadłospis dla cukrzyka. Złożony z produktów o niski i średnim indeksie glikemicznym.

 

Śniadanie dla diabetyka - przepis na tosty z brokułową pastą

Składniki:

  • chleb razowy - 2 kromki,
  • brokuł - 150 g,
  • twarożek biały - 100 g,
  • posiekany szczypiorek - 3 łyżki,
  • posiekane pistacje - 2 łyżki,
  • pomidorki koktajlowe - 4 sztuki,
  • przyprawy: sól, pieprz.


Przygotowanie:

  1. Brokuła ugotuj, a następnie odcedź.

  2. Do blendera wrzuć rozdrobnionego brokuła i twarożek. Zmiksuj na pastę.

  3. Dodaj pokruszone pistacje, szczypiorek, sól, pieprz i wymieszaj.

  4. Chleb podgrzej w piekarniku lub tosterze, a następnie posmaruj pastą i udekoruj pomidorkami.


II śniadanie o niskim IG – przepis na zielony koktajl

Składniki:

  • kiwi - 1 sztuka,
  • grejpfrut - 1 sztuka,
  • seler naciowy - 1 łodyga,
  • jogurt - 100 ml.


Przygotowanie:

  1. Do jogurtu dodaj obranego i pokrojonego grejpfruta, kiwi i posiekanego selera.

  2. Wszystkie składniki zmiksuj.


Przepis na obiad dla diabetyka - Tagliatelle warzywne z dorszem

Składniki:

  • dorsz - 150 g,
  • marchewka - 1 sztuka,
  • pietruszka - 1 sztuka,
  • seler - 1 sztuka,
  • por - 1 sztuka,
  • papryka - 1 sztuka,
  • cukinia - 1 sztuka (mała),
  • olej rzepakowy - 2 łyżki,
  • czosnek - 2 ząbki,
  • orzechy włoskie - 1 łyżka,
  • przyprawy: pieprz cytrynowy, czubryca zielona, sól,
  • sok z limonki,
  • musztarda Dijon,
  • starty imbir - 1 łyżeczka.


Przygotowanie:

  1. Dorsza skrop sokiem z limonki, posmaruj musztardą, oprósz pieprzem cytrynowym, czubrycą i imbirem. Odstaw na 10 minut. Następnie grilluj na patelni 3 minuty.

  2. Pora pokrój w talarki, a resztę warzyw w cienkie paski (możesz użyć obieraczki do warzyw).

  3. Na patelni rozgrzej olej i smaż pora przez 5 minut z każdej strony. Następnie dodaj pozostałe warzywa i przypraw 1 łyżeczką czubrycy, szczyptą soli, wyciśniętymi ząbkami czosnku. Całość duś około 15 minut, od czasu do czasu podlewając wodą.

  4. Warzywa przełóż na talerz. Na wierzchu ułóż dorsza i posyp pokruszonymi orzechami.


Kolacja dla diabetyka – Przepis na sałatkę a’la Cezar

Składniki:

  • filet z kurczaka - 100 g,
  • jajko ugotowane na twardo - 1 sztuka,
  • szynka parmeńska - 2 plastry,
  • sałata lodowa - 6 liści,
  • pomidorki koktajlowe - 6 sztuk,
  • cebula - 1 sztuka,
  • sezam - 2 łyżki,
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, papryka ostra i słodka,
  • dressing czosnkowy: 3 łyżki natki pietruszki, 1 łyżeczka oregano, 1 wyciśnięty ząbek czosnku, 2 łyżki soku z limonki, 2 łyżeczki oliwy z oliwek.


Przygotowanie:

  1. Mięso pokrój w paski, przypraw solą, pieprzem i papryką.

  2. Jajko roztrzep w miseczce.

  3. Kawałki mięsa zanurz w jajku i obtocz w sezamie.

  4. Na blaszce do pieczenia ułóż kurczaka i plastry szynki parmeńskiej. Mięso piecz przez 15 minut w 190 °C.

  5. Liście sałaty porwij i ułóż na talerzu. Cebulę posiekaj, pomidorki przekrój na pół, jajko podziel na ćwiartki. Wszystkie składniki ułóż na liściach sałaty.

  6. Aby przygotować dressing czosnkowy zmiksuj wszystkie składniki.

  7. Na warzywach ułóż kurczaka i plastry szynki. Sałatkę podawaj z sosem czosnkowym.


Catering Dietetyczny o niskim indeksie glikemicznym

Jeśli nie masz czasu, chęci lub umiejętności aby samemu przygotowywać potrawy dla cukrzyka to znaczy ze powinieneś poszukać diety pudełkowej dla diabetyków. W Warszawie (i nie tylko), dostarczamy m.in. taką dietę. Nasi profesjonalni dietetycy i kucharze z wielką chęcią pomogą Ci zadbać o zdrowie, odpowiedni poziom cukru we krwi i doskonały smak. Więcej informacji o diecie pudełkowej dla diabetyka znajdziesz na naszej stronie „Dla Diabetyka”.

 


Bibliografia:

1. Makarowska M., Musiałowska D. 2018. ,,Dieta w insulinooporności’’
2. Ostrowska J., Jeznach-Steinhagen A. 2016. ,,Czynniki wpływające na wartość indeksu glikemicznego oraz jego zastosowanie w leczeniu dietetycznym cukrzycy
3. Jeznach-Steinhagen A. 2020. ,,Żywienie osób z cukrzycą i chorobami towarzyszącymi’’

 

Masz pytania? Zostaw numerZadzwonimy

22 257 86 26
×