Menu

Zdrowa dieta, w której nie brakuje świeżych warzyw, owoców, orzechów, nasion i roślin strączkowych ma ogromny wpływ nie tylko na nasz wygląd i samopoczucie, ale także na to, jak funkcjonuje nasz organizm. Jedzenie zbilansowanych, pełnowartościowych posiłków może ustrzec nas przed wieloma chorobami. Z tego artykułu dowiesz się, jakich produktów nie powinno zabraknąć w Twoim jadłospisie, jeśli chcesz zadbać o odporność i zmniejszyć ryzyko wystąpienia przeziębień i infekcji.

 

Co wpływa na naszą odporność?

Nasz układ immunologiczny ma za zadanie chronić nas przed czynnikami zewnętrznymi, które nieustannie atakują nasz organizm. Jego funkcjonowanie warunkuje wiele czynników. Są to między innymi: dieta, tryb życia, aktywność fizyczna, stres i cechy genetyczne. Badania pokazują, że osoby zmagające się z nadwagą i otyłością, prowadzące bardzo nieregularny tryb życia i spożywające często wysoko przetworzone produkty mają znacznie większą tendencję do przeziębień i infekcji niż te, które zdrowo się odżywiają. Nie możemy zmienić naszych uwarunkowań genetycznych, ale regularne wykonywanie umiarkowanej aktywności fizycznej i zdrowa dieta zdecydowanie mogą pomóc nam poprawić naszą odporność.

zdrowa dieta na odporność

 

Co jeść, żeby poprawić się odporność?

Zdrowa dieta jest przede wszystkim różnorodna i zbilansowana. Jeśli chcesz czuć się dobrze i ustrzec się przed infekcjami, postaraj się, by na Twoim talerzu jak najczęściej gościły świeże warzywa i owoce, rośliny strączkowe, pestki, nasiona i orzechy, pełnoziarniste zboża, jaja, naturalny nabiał i ryby. Produkty, które szczególnie mogą pomóc Ci poprawić odporność to:

  • Kiszonki: ich regularne spożywanie stwarza doskonałe warunki do rozwoju korzystnych bakterii jelitowych, które poprawiają funkcjonowanie naszego układu immunologicznego. Stanowią także bogactwo witaminy C. Kisić można nie tylko kapustę i ogórki, lecz także rzodkiew, buraki, marchewkę, paprykę, kalafior, a nawet cytrynę i wiele innych popularnych warzyw i owoców.
  • Zielone warzywa liściaste (np. szpinak, natka pietruszki, rukola, kapusta) zawierają dużo witaminy C oraz beta-karonten, czyli witaminy szczególnie istotne w budowaniu odporności. Warzywa te cechują się sporą gęstością odżywczą, co oznacza, że już niewielka ich porcja dostarczy nam mnóstwa niezbędnych do prawidłowej pracy naszego organizmu witamin i minerałów. Są także doskonałym źródłem żelaza, wapnia, potasu i magnezu.
  • Tłuste ryby morskie (np. śledź, makrela, sardynki, tuńczyk, łosoś): cenione są przede wszystkim na dużą zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 oraz witaminy D. Niedobór tych składników może mieć negatywny wpływ na nasze samopoczucie, powodować nieustanne uczucie zmęczenia i problemy z koncentracją, a także zwiększyć prawdopodobieństwo wystąpienia infekcji.
  • Imbir: cechuje się ostrym smakiem i charakterystycznym aromatem, który zawdzięcza gingerolom i olejkom eterycznym. Rozgrzewa, działa przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Imbir doskonale sprawdzi się jako dodatek do gorącej herbaty i korzennych wypieków oraz jako przyprawa do dań kuchni azjatyckiej.
  • Orzechy: podobnie jak tłuste ryby morskie, orzechy stanowią źródło kwasów tłuszczowych Omega-3. Oprócz nich zawierają też sporo selenu i cynku, czyli pierwiastków, których niedobór również może wpłynąć na osłabienie odporności. Orzechy będą świetnym dodatkiem do owsianek, sałatek, makaronów lub zdrowych ciast i ciasteczek.

 

Zdrowa dieta, regularna aktywność fizyczna i unikanie stresu to doskonałe sposoby na lepsze funkcjonowanie naszego układu immunologicznego. Jeśli chcesz poprawić swoją odporność, zadbaj o to, by w Twojej diecie często gościły zielone warzywa liściaste, tłuste ryby morskie, orzechy, kiszonki oraz imbir.

Masz pytania ? Zostaw numerZadzwonimy

22 257 86 26
×