Wiele osób marzy o szczupłej i wysportowanej sylwetce. Staramy się pozbyć nadprogramowych kilogramów, żeby zmieścić się w mniejszy rozmiar ubrań i wyglądać jak modelki z pierwszych stron gazet lub popularne trenerki działające w mediach społecznościowych. Nie od dziś wiadomo, że odchudzanie i dążenie do smukłej figury wymaga wiele czasu i wyrzeczeń, a czasem całkowitej zmiany nawyków. Autorzy diet monoskładnikowych dają nam inny sposób na to, jak szybko schudnąć i proponują nam drogę na skróty, obiecując zrzucenie nawet dziesięciu kilogramów tygodniowo. Dieta kapuściana, jajeczna, bananowa i kopenhaska to najpopularniejsze diety cud. Czy naprawdę są skuteczne i bezpieczne?
Diety cud zyskały popularność już pod koniec ubiegłego stulecia. Stosowały je zarówno największe gwiazdy, jak i szerokie rzesze osób na całym świecie. Cel był zawsze taki sam: pozbycie się jak największej ilości kilogramów w jak najkrótszym czasie i przy minimalnym wysiłku. Najczęściej polecaną metodą na to, jak szybko schudnąć, było stosowanie tak zwanych diet monoskładnikowych, czyli takich, które opierały się tylko na jednym produkcie. W przypadku diety Kwaśniewskiego była to kapusta, ale nie mniej powszechne były diety jajeczne, bananowe i grejpfrutowe.
Wspólną cechą diet cud jest to, że są bardzo niskokaloryczne. Dostarczają zbyt małą ilość kalorii, by wszystkie procesy zachodzące w naszym organizmie mogły przebiegać prawidłowo. Spadek wagi rzeczywiście zauważalny jest szybko, ale wraz z nim idzie pogorszenie nastroju, poważne problemy z koncentracją, zawroty głowy, a nawet omdlenia. Diety monoskładnikowe są także bardzo ubogie w składniki odżywcze – jedząc wyłącznie jeden produkt, nie jesteśmy w stanie dostarczyć sobie wszystkich niezbędnych makro- i mikroelementów.
Skutkiem stosowania diet cud przez dłuższy czas jest między innymi pogorszenie stanu cery i paznokci, wypadanie włosów, pogorszenie wzroku oraz zaburzenia gospodarki hormonalnej i osłabienie odporności. Spadek wagi podczas stosowania tego typu diet to najczęściej nie zmniejszenie ilości tkanki tłuszczowej, na którym tak nam zależy, a pozbycie się wody z organizmu. To też prosta droga do rozregulowania metabolizmu i rozleniwienia układu pokarmowego, a więc, jak można się spodziewać, utracone w ten sposób kilogramy powrócą bardzo szybko.
Jeśli zależy Ci na zdrowiu i szczupłej sylwetce na lata, zamiast zastanawiać się, jak szybko schudnąć, dowiedz się, jak zrobić to skutecznie. Chudniemy, kiedy ilość kalorii, jaką dostarczamy sobie wraz z pożywieniem, jest mniejsza niż całkowita energia, którą nasz organizm wykorzystuje w ciągu dnia.
Żeby poznać swoje zapotrzebowanie energetyczne, możesz skonsultować się z dietetykiem lub skorzystać z bezpłatnej porady naszych dietetyków pod numerem tel. 22 257 86 26. Inna metoda to oszacowanie zapotrzebowania kalorycznego z użyciem dostępnych w Internecie kalkulatorów. Od otrzymanej wartości odejmij około 500 kcal i skomponuj jadłospis tak, by codziennie dostarczać sobie właśnie tyle energii.
Jednak kaloryczność posiłków to nie wszystko. Równie ważne jest także to, by były one pełnowartościowe, czyli dostarczały wszystkich niezbędnych mikro- i makroelementów. Zadbaj o to, by na Twoim talerzu jak najczęściej gościły świeże warzywa i owoce, pestki, nasiona, orzechy, warzywa strączkowe i pełnoziarniste zboża, a także naturalny nabiał, jaja i ryby. Wybieraj nieprzetworzone produkty i postaraj się jeść regularnie, od trzech do pięciu posiłków dziennie.
Jeśli samodzielne gotowanie i skomponowanie urozmaiconego jadłospisu stanowi dla Ciebie wyzwanie, rozważ zamówienie diety pudełkowej, która każdego dnia dostarczy Ci zestaw zdrowych i różnorodnych potraw przygotowanych przez specjalistów i skutecznie pomoże Ci w osiągnięciu wymarzonej sylwetki. Zaoszczędzony w ten sposób czas możesz przeznaczyć na przykład na regularną aktywność fizyczną, która również pozytywnie wpłynie na Twój wygląd, zdrowie i samopoczucie.