Menu
dieta lekkostrawna przy chorobach układu pokarmowego

Jeśli zastanawiasz się co można jeść na diecie lekkostrawnej, ten artykuł jest dla Ciebie! Zapraszamy do lektury!

 

Spis treści:

  1. Dieta lekkostrawna – kto powinien ją stosować?
  2. Produkty zalecane w diecie lekkostrawnej
  3. Produkty niezalecane w diecie lekkostrawnej
  4. Zasady diety lekkostrawnej
  5. Obróbka termiczna w diecie lekkostrawnej
  6. Dieta lekkostrawna - najczęściej zadawane pytania

 

Dieta lekkostrawna – kto powinien ją stosować?

Dieta lekkostrawna, inaczej dieta łatwostrawna polega na odpowiednim doborze produktów oraz technik obróbki żywności. Ten rodzaj diety stosowany jest:

  • w chorobach przewodu pokarmowego m.in. wrzodach żołądkach i dwunastnicy, stanach zapalnych błony śluzowej żołądka,
  • podczas gorączki,
  • w czasie rekonwalescencji po operacjach,
  • u osób starszych.

Stosowanie diety lekkostrawnej ułatwia trawienie i wchłanianie składników odżywczych. Odciążą to przewód pokarmowy, co w efekcie poprawia stan zdrowia pacjenta.

 

Dieta lekkostrawna – produkty zalecane

co można jeść na diecie lekkostrawnej - banany

Stosowanie diety lekkostrawnej zmniejsza lub całkowicie eliminuje objawy zaburzeń żołądkowo-jelitowych. Jej podstawą są dojrzałe owoce i warzywa bez skórki, oczyszczone produkty zbożowe i produkty o niskiej zawartości tłuszczu. Jeśli zastanawiasz się co jeść na diecie lekkostrawnej, zapoznaj się z tabelą.

 

Dieta lekkostrawna produkty - Tabela produktów lekkostrawnych

Grupa produktów

Produkty zalecane

produkty zbożowe

pieczywo pszenne (jasne), mąka pszenna, sucharki, kasza manna, kasza jaglana, kasza jęczmienna, makaron pszenny, płatki jaglane, płatki ryżowe

mięso, ryby, owoce morza

mięso z kurczaka, indyk bez skóry, cielęcina, chuda wołowina i wieprzowina, dorsz, mintaj, panga, pstrąg tęczowy, sola, krewetki

nabiał, jaja

jogurt naturalny, skyr, kefir, zsiadłe mleko, ser mozzarella, maślanka, mleko do 2%, jaja na miękko, jaja na twardo, twaróg chudy i półtłusty

tłuszcze

olej rzepakowy, olej lniany, oliwa z oliwek, masło, margaryna miękka, olej z awokado

napoje

woda niegazowana, sok rozcieńczony z wodą 1:1, lekka kawa i herbata

przyprawy

świeże i suszone zioła, cynamon, słodka papryka, ograniczona ilość soli

desery i słodkie przekąski

kisiel, budyń, musy bez pestek, biszkopty, galaretka

 

Dieta lekkostrawna – produkty niezalecane

nasiona roślin strączkowych jak groch, fasola, soczewica, ciecierzyca są ciężkostrawne

 

W diecie lekkostrawnej powinny zostać ograniczone:

  • produkty bogate w błonnik pokarmowy, którego nadmiar przyczynia się do powstawania wzdęć, gazów i biegunek u osób z zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi,
  • potrawy ostre i kwaśne,
  • dania tłuste, które opóźniają opróżnianie żołądka,
  • alkohol, który działa drażniąco oraz może powodować zgagę,
  • napoje gazowane.

Menu diety lekkostrawnej powinno bazować na produktach o niskiej zawartości błonnika pokarmowego, tłuszczu oraz bez dodatku ostrych przypraw.

 

Tabela produktów ciężkostrawnych

Grupa produktów

Produkty niezalecane

produkty zbożowe

pieczywo pełnoziarniste, mąka pełnoziarnista, płatki zbożowe, ryż brązowy, kasza gryczana, kasza pęczak, makaron pełnoziarnisty

nasiona roślin strączkowych

fasola, bób, ciecierzyca, soczewica, groch

mięso, ryby, owoce morza

tłusta wołowina i wieprzowina, boczek, karkówka, gęś, kiełbasa, salami, kaszanka, surowe mięso, pasztet, baranina, ryby konserwowe i wędzone, sushi, paluszki rybne, panierowane ryby i owoce morza

nabiał, jaja

tłuste mleko i jogurty, śmietana, sery topione i pleśniowe

tłuszcze

olej kokosowy, utwardzony olej palmowy, słonina, smalec, twarde margaryny

napoje

mocna kawa i herbata, kakao, czekolada do picia, alkohol, napoje gazowane

przyprawy

ostra papryka, chili, pieprz, czosnek, gorczyca

słodycze

pączki, ciasta z kremem, torty, batony

 

Dieta lekkostrawna porady - 7 zasad lekkostrawnej diety

  1. Spożywaj regularnie posiłki (4-5 dziennie) o małej objętości.
  2. Jedz bez pośpiechu.
  3. Spożywaj dania o temperaturze pokojowej. Unikaj potraw gorących i zimnych.
  4. Usuwaj skórki i pestki z warzyw i owoców.
  5. Wydłuż czas gotowania produktów.
  6. Jedz posiłki w formie rozdrobnionej np. zmiksowane.
  7. Oddzielaj twarde części roślin np. szparagów.

 

Dieta lekkostrawna – obróbka termiczna

gotowanie, duszenie i gotowanie na parze sprawdzają się w diecie lekkostrawnej

 

Przygotowanie posiłków na diecie lekkostrawnej powinno opierać się o:

  • gotowanie,
  • duszenie,
  • gotowanie na parze,
  • miksowanie,
  • przecieranie.

Należy ograniczyć spożycie potraw:

  • smażonych na dużej ilości tłuszczu,
  • wędzonych,
  • piklowanych,
  • konserwowych.

 

Dieta lekkostrawna - najczęściej zadawane pytania

  1. Czy słodycze są lekkostrawne?

Nie. Jeśli masz ochotę osłodzić nieco swoje menu wybieraj biszkopty, kisiel, budyń oraz musy owocowe bez pestek.

  1. Czy mleko jest lekkostrawne?

Jeśli chcesz zjeść coś lekkostrawnego, to mamy dobrą wiadomość. Mleko niskotłuszczowe (do 2%) jest łatwostrawne.

  1. Czy jogurty są lekkostrawne?

 Jogurty należą do produktów łatwostrawnych. Najlepiej wybieraj jogurty naturalne, które dodatkowo wzbogacą Twoją mikroflorę.

  1. Czy ziemniaki są lekkostrawne?

Tak! Wybieraj ziemniaki gotowane w wodzie lub puree ziemniaczane.

  1. Czy banan jest lekkostrawny?

Tak. Ten pyszny i słodki owoc należy do łatwostrawnych produktów. Staraj się wybierać dojrzałe owoce.

 

Szukasz lekkostrawnego menu? Nasze diety pudełkowe, aby zapewnić sytość również w niskokalorycznych porcjach są wysokobłonnikowe. Duża zawartość błonnika oraz wykorzystanie różnorodnych produktów, w tym nasion roślin strączkowych i warzyw kapustnych sprawia, że nie są one lekkostrawne.

 

Bibliografia:

  1. https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/dieta-latwostrawna-zalecenia-i-jadlospis/
  2. Ciborowska H. Dietetyka żywienie zdrowego i chorego człowieka; 2014.
  3. Vanhauwaert E, Matthys C, et al. ”Low-residue and low-fiber diets in gastrointestinal disease management”; 2015
  4. Daniel S, Kevin W, et al. „Dietary fiber intervention on gut microbiota composition in healthy adults: a systematic review and meta-analysis”. The American Journal of Clinical Nutrition; 2018

Masz pytania? Zostaw numerZadzwonimy

22 257 86 26
Dietapremium.pl korzysta z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe