Menu
sałatka z cukinią i pomidorkami koktajlowymi w diecie przy Hashimoto

 

Hashimoto to poważna choroba tarczycy. Diagnozowana jest coraz częściej i szacuje się, że zmaga się z nią już prawie 800 tysięcy Polaków. Swoją nazwę wzięła od nazwiska japońskiego lekarza Hakaru Hashimoto, który w 1912 roku jako pierwszy zdiagnozował i opisał autoimmunologiczne zapalenie tarczycy. W terapii Hashimoto dieta ma kluczowe znaczenie. Musi być odpowiednio zaplanowana i zbilansowana. Z tego artykułu dowiesz się, na czym dokładnie polega ta choroba i jakie są jej objawy, a także co powinno znaleźć się na Twoim talerzu, jeśli należysz do osób, u których ją zdiagnozowano.


Spis treści:

  1. Choroba Hashimoto – na czym polega?
  2. Objawy Hashimoto
  3. Dieta Hashimoto

 

Choroba Hashimoto – na czym polega?

Hashimoto, jak każda choroba autoimmunologiczna, polega na tym, że nieprawidłowo działający układ odpornościowy, zamiast zwalczać patogeny, zaczyna atakować zdrowe komórki naszego organizmu – w tym przypadku tarczycę, doprowadzając do powstania stanu zapalnego, niszczenia miąższu i powiększenia gruczołu. Zaatakowana tarczyca zaczyna wytwarzać mniej hormonów (T4, czyli tyroksyny oraz T3, czyli trijodotyroniny), dając objawy niedoczynności. Powstałych w ten sposób zmian niestety nie da się cofnąć, dlatego od razu po zauważeniu pierwszych symptomów, należy rozpocząć terapię.

 

Objawy Hashimoto

Objawy choroby Hashimoto są takie same jak w przypadku niedoczynności tarczycy. Do najczęściej występujących należą:

  • nadmierna senność,
  • apatia, ciągłe uczucie zmęczenia,
  • trudności z koncentracją,
  • obniżona odporność,
  • ciągłe uczucie zimna,
  • obrzęki, zatrzymanie wody w organizmie,
  • rozdrażnienie,
  • pogorszenie stanu włosów i paznokci,
  • sucha, szorstka skóra,
  • zbyt wysoki poziom cholesterolu frakcji LDL (tzw. „zły cholesterol”),
  • nagły wzrost masy ciała,
  • trudności w zrzuceniu zbędnych kilogramów, pomimo zachowania deficytu kalorycznego.

 

 

dieta pudełkowa w hashimoto

 

Dieta Hashimoto

Osoby, u których zdiagnozowano Hashimoto, planując swój jadłospis, powinny zwrócić uwagę przede wszystkim na to, by ich dieta dostarczała substancji odżywczych na prawidłowym poziomie. Należy zadbać o to, by posiłki były bogate w niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu makro- i mikroelementy. Do najistotniejszych z nich należą:

  • żelazo,
  • cynk,
  • magnez,
  • selen,
  • witaminy z grupy B (w tym bardzo ważny kwas foliowy),
  • witamina C i D,
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe,
  • pełnowartościowe białko.

 

Białko w diecie osób zmagających się z chorobą Hashimoto jest niezwykle istotne, ponieważ stanowi ono niezbędny element w procesie syntezy hormonów tarczycy. Dobre źródła białka w diecie to chude mięso i ryby, jaja, a także warzywa strączkowe takie jak fasola, ciecierzyca, soczewica i groch, tofu, orzechy i niektóre kasze. Nasycone kwasy tłuszczowe zawarte głównie w wysoko przetworzonych pokarmach, maśle, smalcu i tłustym mięsie, warto zastąpić znacznie zdrowszymi tłuszczami roślinnymi. Dobrym wyborem będzie na przykład oliwa, olej lniany, olej z pestek dyni, a także nasiona, orzechy i awokado. Dodatkowo, żeby zapobiegać często występującym przy tej chorobie zaparciom, należy zadbać o to, by w naszym jadłospisie znalazły się produkty bogate w błonnik pokarmowy. Należą do nich surowe warzywa i owoce, razowe pieczywo, pełnoziarniste makarony, brązowy lub dziki ryż i wszelkie kasze. Produkty zbożowe, oprócz tego, że dostarczają sporo błonnika, mogą zaspokoić również nasze zapotrzebowanie na witaminy z grupy B i magnez. Doskonałym źródłem żelaza są buraki, natka pietruszki i pestki dyni, a selen znajdziemy między innymi w orzechach brazylijskich, tuńczyku, łososiu i jajach.

 

Warto zwrócić uwagę również na to, że produkty nabiałowe, przez wysoką zawartość wapnia, utrudniają wchłanianie żelaza z pożywienia, dlatego przetworów mlecznych nie powinno się spożywać w jednym posiłku z tymi, które mają dostarczyć nam żelaza. Dodatkowo, chorzy na Hashimoto znacznie częściej niż osoby zdrowe zmagają się z nietolerancjami pokarmowymi, dlatego choć nie zawsze jest to konieczne, dieta bez glutenu i nabiału lub dieta bez glutenu i laktozy mogą okazać się świetnym rozwiązaniem.

 

Odpowiednio zbilansowany jadłospis ma kluczowe znaczenie w terapii Hashimoto, a jego zaplanowanie na początku może wydać się prawdziwym wyzwaniem. Żeby mieć pewność, że odżywiasz się zdrowo i dostarczasz sobie wszystkich niezbędnych składników, możesz wypróbować catering dietetyczny. Warszawa, Kraków, Poznań, Wrocław i mnóstwo innych miejscowości w Polsce oferuje możliwość skorzystania z darmowej dostawy zestawu pełnowartościowych posiłków wprost pod Twoje drzwi, a dzięki temu Ty możesz cieszyć się smacznym jedzeniem i wygodą, którą daje dieta pudełkowa. Hashimoto nie można lekceważyć, ale dzięki odpowiedniej dietoterapii, cierpiące na nią osoby mogą cieszyć się dobrym samopoczuciem.

Masz pytania? Zostaw numerZadzwonimy

22 257 86 26
Dietapremium.pl korzysta z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe