Menu
ból brzucha - objawy choroby refluksowej


Refluks – co jeść, a czego unikać? Jadłospis przy chorobie refluksowej

Refluks jest powszechną dolegliwością układu pokarmowego, której objawy obniżają jakość życia i zabierają radość ze spożywanych posiłków. Wśród czynników, które sprzyjają rozwojowi choroby refluksowej wymienia się m.in. niezdrowy styl życia, palenie papierosów, konsumpcję alkoholu i nadmierną masę ciała. Podpowiadamy zasady diety przy refluksie pokarmowym. Z artykułu dowiesz się co jeść, a czego unikać, aby złagodzić objawy refluksu.

Spis treści:

  1. Czym jest refluks?

  2. Objawy choroby refluksowej

  3. Przyczyny refluksu

  4. Deita refluksowa zasady 

  5. Produkty zalecane przy refluksie

  6. Dieta refluksowa  produkty niezalecane

  7. Refluks przykładowy jadłospis


Czym jest refluks?

Choroba refluksowa przełyku polega na wstecznym zarzucaniu treści pokarmowej z żołądka do przełyku, co powoduje kłopotliwe objawy i powikłania. Jej leczenie opiera się na stosowaniu leków, które ograniczają wytwarzanie kwasu solnego w żołądku oraz zwiększają pH treści pokarmowej. Równie istotnym elementem terapii jest stosowanie odpowiedniej diety i obniżenie masy ciała, ponieważ leki nie są skuteczne nawet u 30-50% chorych.

objawy refluksu


Objawy choroby refluksowej

Objawy choroby refluksowej przełyku pojawiają się zazwyczaj po ok. pół do dwóch godzin od spożycia posiłku. Ich wystąpieniu sprzyja obfite i/lub tłuste jedzenie, które zawiera niezalecane produkty, a także przyjęcie po posiłku schylonej lub leżącej pozycji. 

Najczęściej zgłaszane symptomy choroby refluksowej to:

  • uczucie zgagi,
  • zarzucanie kwaśnej treści żołądkowej do przełyku,
  • puste odbijanie,
  • ból i pieczenie w nadbrzuszu,
  • czasami: nudności, wymioty, ból podczas połykania kęsów pokarmu.


Przyczyny refluksu

Przyczyną choroby refluksowej jest nieprawidłowa motoryka, a także obniżone ciśnienie w dolnym zwieraczu przełyku. To mięsień o charakterze czynnościowym, który tworzy przegrodę między przełykiem a wpustem żołądka. Jego prawidłowa czynność umożliwia przedostanie się kęsa pożywienia do żołądka, a jednocześnie zapobiega cofaniu się go z powrotem do przełyku. Gdy dolny zwieracz przełyku działa niewłaściwie, co ma miejsce przy refluksie, nie stanowi przegrody, w związku z tym treść pokarmowa się cofa. Ponieważ jest częściowo wymieszana z kwasem solnym wytwarzanym w żołądku, drażni delikatną błonę śluzową przełyku powodując nieprzyjemne dolegliwości.

Czynniki, które sprzyjają zaburzeniom funkcjonowania dolnego zwieracza przełyku to m.in.:

  • palenie papierosów,
  • picie alkoholu,
  • stosowanie wysokokalorycznej diety, która uwzględnia duże objętościowo i wysokotłuszczowe posiłki,
  • nadmierna masa ciała,
  • stres,
  • niski poziom aktywności fizycznej,
  • ciąża.


Dieta refluksowa – zasady

Modyfikacja sposobu odżywiania się stanowi, obok farmakoterapii, bardzo ważny element leczenia refluksu. Dieta przy chorobie refluksowej zawsze powinna być indywidualnie dopasowana do potrzeb chorego, zarówno pod kątem wybieranych produktów, jak i kaloryczności. Zaleca się spożywanie 5-6 niewielkich objętościowo posiłków w ciągu dnia, najlepiej o stałych porach. Ostatni posiłek nie powinien być zjedzony później niż 3 godziny przed snem. Po posiłku nie należy się kłaść, gdyż sprzyja to zaostrzeniom refluksu. Wskazane jest unikanie produktów kwaśnych, ostrych, tłustych i wysokobłonnikowych

Dieta przy refluksie jest zgodna z zasadami diety lekkostrawnej, a dodatkowo eliminuje pokarmy wzmagające wydzielanie soku żołądkowego. Pokarmy zalecane przy refluksie to dobrze ugotowane produkty zbożowe i warzywa, dojrzałe i miękkie owoce, chude mięso i ryby, a także produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu. Polecana forma obróbki kulinarnej żywności to gotowanie w wodzie lub na parze, duszenie w sosach własnych lub pieczenie w rękawie. Nie zaleca się smażenia potraw, zwłaszcza z wykorzystaniem dużej ilości oleju, masła, smalcu lub innego tłuszczu. Osoby z nadmierną masą ciała powinny stosować dietę o obniżonej kaloryczności względem potrzeb organizmu.

 

jasny makaron z cukinią - produkty zalecane w diecie refluksowej


Produkty zalecane przy refluksie

Produkty, które są zwykle dobrze tolerowane przy chorobie refluksowej to:

  • oczyszczone produkty zbożowe np. jasny makaron, kasza jaglana, biały ryż, płatki ryżowe, pszenne pieczywo, kasza manna, kasza kukurydziana, 
  • świeże chude mięso bez widocznego tłuszczu i skóry np. kurczak, indyk, cielęcina, chude wędliny drobiowe,
  • świeże chude ryby np. dorsz, sola, okoń, morszczuk, 
  • gotowane warzywa np. cukinia, dynia, buraki, marchew, a także spożywane na surowo sałaty, szpinak, pomidory bez skórki,
  • dojrzałe, niekwaśne, miękkie owoce spożywane na surowo, po ugotowaniu lub upieczeniu np. jabłka, brzoskwinie, truskawki, banany,
  • chude produkty mleczne np. mleko, jogurt naturalny, serek homogenizowany, kefir, maślanka, biały ser,
  • jaja gotowane na miękko,
  • oleje roślinne dodawane do gotowych posiłków np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej słonecznikowy, masło,
  • łagodne przyprawy np. koperek, natka pietruszki, cynamon, miód.


Dieta refluksowa – produkty niezalecane 

Istnieje wiele produktów, które mogą powodować objawy refluksu, natomiast przed ich eliminacją, warto sprawdzić indywidualną tolerancję. Niektóre pokarmy niezalecane odznaczają się wysoką wartością odżywczą (np. pełnoziarniste produkty zbożowe, tłuste ryby, strączki), dlatego warto uwzględniać je w diecie nawet w niewielkich ilościach, które nie powodują nieprzyjemnych objawów. 

Produkty niezalecane przy refluksie to:

  • produkty z pełnego ziarna np. chleb razowy, kasza pęczak, ciemny makaron, brązowy ryż,
  • tłuste mięso i podroby np. mięso wieprzowe (karkówka, podgardle, boczek), tłuste mięso wołowe, gęś, kaczka, salceson, kiełbasy, tłuste wędliny, pasztet, parówki,
  • tłuste ryby (zwłaszcza wędzone lub solone) np. łosoś, makrela, śledź, sardynki,
  • wysokotłuszczowe produkty mleczne np. serki topione, sery żółte i pleśniowe, ser mascarpone,
  • nasiona roślin strączkowych np. soczewica, ciecierzyca, groch, fasola,
  • kwaśne i niedojrzałe owoce np. gruszki, wiśnie, czereśnie, agrest, a także owoce suszone i marynowane,
  • niektóre warzywa np. por, cebula, czosnek, kapusta, brukselka, papryka,
  • słodkie wypieki np. torty, ciasta z kremem maślanym, wyroby czekoladowe lub czekoladopodobne, bita śmietana, 
  • ostre przyprawy, sosy z octem np. majonez, musztarda, chilli, keczup.

W przypadku choroby refluksowej zaleca się rezygnację z palenia papierosów, a także alkoholu.
 

kurczak i sałaty - produkty zalecane przy refluksie


Refluks przykładowy jadłospis

  • Śniadanie: kasza jaglana na mleku z musem bananowym i masłem orzechowym
  • II śniadanie: serek homogenizowany z pieczonym jabłkiem i żurawiną 
  • Obiad: indyk duszony w sosie własnym z pieczarkami i makaronem z twardej pszenicy, sałata masłowa z jogurtem naturalnym i świeżymi ziołami
  • Podwieczorek: zupa krem z dyni ze śmietanką 
  • Kolacja: kanapki z chudą wędliną drobiową, gotowanym burakiem, oliwą z oliwek i natką pietruszki. 

 

Masz pytania? Zostaw numerZadzwonimy

22 257 86 26
Dietapremium.pl korzysta z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe