Menu

 

Jak to jest z tym nabiałem? Czy nabiał szkodzi, a może wręcz ma prozdrowotne właściwości? Rozprawmy się z tym tematem i przekonajmy się, czy w naszej codziennej diecie jest miejsce na mleko i jego przetwory.

 

Gama produktów nabiałowych

Do grupy produktów nabiałowych należą:

  • mleko krowie, mleko owcze, mleko kozie, mleko innych ssaków (np. wielbłądzie),
  • przetwory mleczne, w tym kefiry, maślanki, sery, jogurty, mleko acidofilne, serki, desery mleczne, itp.

 

Właściwości prozdrowotne nabiału

Zacznijmy od zalet spożywania nabiału, ponieważ jest ich wiele, a wydaje się, że jego przeciwnicy zapominają o wartościach, jakie dają produkty mleczne:

  • to stanowią ważne źródło wapnia niezbędnego do budowy kości i zębów,
  • dostarczają białka pełnowartościowego o wysokim stopniu strawności i stosunkowo wysokiej zawartości w przeliczeniu na porcję produktu,
  • zawierają żywe kultury bakterii (a dokładniej chodzi o produkty fermentowane, w których dzięki fermentacji mlekowej pojawiają się bakterie korzystne dla zdrowia człowieka, wpływającego na skład jego mikroflory jelit i na procesy odpornościowe).

nabiał w diecie

 

Nabiał jednak szkodzi? Ale komu?

Nabiał jest szkodliwy przede wszystkim w dwóch przypadkach:

  1. gdy mamy do czynienia z nietolerancją laktozy, czyli cukru mlecznego,
  2. gdy u danej osoby występuje alergia na białka mleka, a więc nieadekwatna odpowiedź układu immunologicznego na pojawienie się w organizmie białek z produktów mlecznych (białek serwatkowych, kazeiny).

Objawy alergii na białka mleka mogą dotyczyć wszystkich układów w organizmie, przez kolki i biegunki, przewlekłe zapalenia oskrzeli i płuc, atopowe zapalenie skóry czy bóle głowy i drgawki. W przypadku alergii na mleko należy więc bezwzględnie zrezygnować z mleka i przetworów mlecznych, a także produktów zawierających je w swoim składzie. Dietę bez nabiału możesz zamówić również w naszej ofercie cateringu dietetycznego: https://www.dietapremium.pl/bez-nabialu

 

Nietolerancja laktozy to z kolei stan, gdy w organizmie nie następuje trawienie cukru mlecznego ze względu na niedobór lub nieprawidłowe działanie enzymu laktazy, mającego za zadanie rozbijanie cząsteczek laktozy na cukry proste. W tym przypadku nie trzeba w pełni rezygnować z produktów mlecznych. Można na przykład spożywać mleko i produkty mleczne oznaczone jako „bez laktozy”, ale też sery żółte czy jogurty charakteryzują się naturalnie niskimi zawartościami laktozy, które zwykle nie dają objawów po spożyciu. Co ciekawe, sery żółte oznaczone na opakowaniu jako sery bezlaktozowe to typowy chwyt marketingowy, ponieważ laktozy w serach żółtych jest naprawdę niewiele, śladowe ilości – a sery tak oznaczone są zwyczajnie droższe.

 

 

Źródła: Caroli A, Poli A, Ricotta D, Banfi G, Cocchi D.: Invited review: Dairy intake and bone health: a viewpoint from the state of the art. J Dairy Sci. 2011 Nov;94(11):5249-62. Rozenberg S, Body JJ, Bruyère O, i in.: Effects of Dairy Products Consumption on Health: Benefits and Beliefs—A Commentary from the Belgian Bone Club and the European Society for Clinical and Economic Aspects of Osteoporosis, Osteoarthritis and Musculoskeletal Diseases. Calcif Tissue Int. 2016;98(1):1–17. Tremblay A, Gilbert JA.: Human obesity: is insufficient calcium/dairy intake part of the problem? J Am Coll Nutr. 2011 30 449-53.

 

Masz pytania ? Zostaw numerZadzwonimy

22 257 86 26
×