Menu

 

Weganizm z roku na rok zyskuje coraz więcej zwolenników. Obecnie już co dziesiąty młody Polak deklaruje chęć ograniczenia lub całkowitego zrezygnowania ze spożywania produktów odzwierzęcych. Ich motywacje są różne. Najczęściej wymieniane to względy etyczne, ekologiczne i zdrowotne. Wiele osób jako ważny aspekt podkreśla także różnorodność i prostotę potraw, jakie skrywa dieta wegańska. Co to takiego, jakie korzyści płyną z jej stosowania i o czym powinniśmy pamiętać, jeśli decydujemy się na przejście na weganizm?

 

Dieta wegańska – co to takiego?

 

Dieta wegańska to taka, która nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego, a więc mięsa (w tym ryb i owoców morza), nabiału, jaj itp. Chociaż początkowo może wydawać się trudną i niedoborową, Światowa Organizacja Zdrowia jasno stwierdza, że odpowiednio zbilansowana jest zdrowa i bezpieczna dla osób na każdym etapie życia, również dla kobiet w ciąży, małych dzieci, młodzieży i sportowców, a jej rosnąca popularność sprawia, że współcześnie kupienie wegańskich produktów nie stanowi już żadnego wyzwania.

 

Podstawowe produkty w diecie wegańskiej

 

Podobnie jak w przypadku tradycyjnego sposobu odżywiania, żeby odpowiednio zbilansować dietę roślinną, powinniśmy zadbać o to, by w naszym jadłospisie znalazły się produkty należące do wszystkich trzech grup makroelementów: białek, tłuszczów i węglowodanów.

 

Wegańskie źródła białka to przede wszystkim warzywa strączkowe, m. in. biała, czerwona i czarna fasola, soczewica, cieciorka, groch, soja, bób i fasolka szparagowa. Bogate w białko są także orzeszki ziemne i wykonane z nich masło, tofu, quinoa, amarantus, niektóre wodorosty, orzechy i kasza gryczana.

 

 

Na diecie wegańskiej nasze dzienne zapotrzebowanie na tłuszcze zaspokoić mogą wszelkie oleje roślinne (np. oliwa, olej rzepakowy, lniany, z pestek dyni czy z orzechów włoskich), nasiona i orzechy, siemię lniane, a także bardziej egzotyczne, lecz coraz łatwiej dostępne w Polsce awokado i kokosy. Tłuszcze roślinne są dodatkowo doskonałym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) – Omega-3 i Omega-6 oraz witamin A i E, nazywanych witaminami piękna i młodości.

 

 

Dobrym źródłem węglowodanów dla wegan będą zboża, na przykład pełnoziarnisty makaron, razowe pieczywo, ryż, kasze i płatki owsiane oraz owoce i warzywa.

 

 

dieta wegańska catering dietetyczny

 

 

Dieta wegańska - co daje?

 

Decydując się na przejście na dietę roślinną, możesz zyskać naprawdę wiele.

 

Po pierwsze: dbasz o środowisko. Raport ONZ podaje, że na przemysłowe hodowle zwierząt i intensywne rolnictwo przypada 70% zużycia wody pitnej na świecie. Żeby wyprodukować kilogram wołowiny potrzeba aż 14 500 litrów wody, czyli od 100 do nawet 200 razy więcej niż do uzyskania kilograma produktów roślinnych. Przemysł zwierzęcy jest także głównym źródłem emisji gazów cieplarnianych do atmosfery – wytwarza ich więcej niż wszystkie środki transportu razem wzięte. Stosując dietę roślinną lub jedynie ograniczając spożycie produktów odzwierzęcych w znacznym stopniu przyczyniamy się do poprawy stanu zasobów naturalnych naszej planety.

 

 

Po drugie: dbasz o zdrowie. Odpowiednio zbilansowana dieta roślinna to same korzyści dla naszego zdrowia. Zrezygnowanie z jedzenia produktów pochodzenia zwierzęcego zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, nowotworów, cukrzycy, otyłości i demencji. Mięso i nabiał to główne źródła szkodliwych nasyconych kwasów tłuszczowych, których nadmiar może być przyczyną zwiększenia poziomu cholesterolu we krwi, a co za tym idzie, jednym z czynników zwiększających ryzyko rozwoju groźnych chorób układu naczyniowego. Należy jednak pamiętać, że aby odczuć prozdrowotne właściwości tego sposobu odżywiania, podstawę naszej diety powinny stanowić naturalne, jak najmniej przetworzone produkty – świeże owoce i warzywa, orzechy, nasiona, zboża i warzywa strączkowe.

 

 

Po trzecie: nie przyczyniasz się do eksploatacji zwierząt. Nie ulega wątpliwości, że większość osób decydujących się na rozpoczęcie diety roślinnej, kieruje się przede wszystkim względami etycznymi. Każdego roku na całym świecie na potrzeby wyżywienia ludzi zabijanych jest ponad 70 miliardów zwierząt, a w Europie aż 80% mięsa pochodzi z ogromnych hodowli przemysłowych. Ich celem jest uzyskanie jak największej produktywności i zysków, dlatego zwierzęta trzymane są zazwyczaj w przepełnionych pomieszczeniach, pozbawione możliwości wyrażania swoich naturalnych zachowań. Wszystkie zwierzęta, łącznie z rybami i owocami morza, posiadają system nerwowy i mogą odczuwać ból. Rezygnacja ze spożywania mięsa i innych produktów odzwierzęcych znacznie ograniczy ich cierpienie.

 

 

Nie ulega wątpliwości, że stosowanie diety wegańskiej to doskonała forma dbania o środowisko naturalne i walki z nieetycznym przemysłem mięsnym i mleczarskim. Odpowiednio zaplanowany roślinny jadłospis może przynieść także wiele korzyści dla naszego zdrowia. Należy jednak pamiętać, że nie wszystko co wegańskie jest zdrowe, a jedząc jedynie świeże warzywa i kanapki z ogórkiem i pomidorem możemy nabawić się poważnych niedoborów. Jeśli rozważasz taki sposób odżywiania, zadbaj o to, by Twoje posiłki były jak najbardziej różnorodne, a w menu uwzględnij nie tylko warzywa i owoce, lecz także zboża, strączki, nasiona i orzechy. Na początku bardzo pomocna może okazać się konsultacja z wykwalifikowanym dietetykiem lub zamówienie cateringu dietetycznego, który dostarczy Ci urozmaicone i pełnowartościowe posiłki każdego dnia.

 

Masz pytania ? Zostaw numerZadzwonimy

22 257 86 26
×