Menu

 

Mówi się, że regularne posiłki są podstawą odpowiednio zbilansowanej diety, a w przypadku odchudzania mogą przynieść zaskakujące efekty. Do dziś krążą mity na temat idealnej liczby dań, które należy spożywać w ciągu dnia – wynosi ona od 1 do nawet 7. Zobacz, co ile godzin należy jeść i dlaczego liczba posiłków ma tak duże znaczenie!

 

Czy liczba posiłków rzeczywiście ma znaczenie?

Oczywiście, że tak, zwłaszcza jeśli właśnie się odchudzasz. Jak się okazuje – najlepszym rozwiązaniem dla metabolizmu i układu pokarmowego jest częste spożywanie mniejszych porcji.

 

Powodów jest kilka:

 

  • Pierwszym z nich jest niebezpieczny dla zdrowia wzrost poziomu glukozy we krwi, który można zaobserwować po zjedzeniu obfitego i kalorycznego dania.

 

  • Dodatkowo, dłuższe przerwy między posiłkami przyczyniają się do częstszego podjadania niepozornych przekąsek, które mogą być prawdziwą bombą kaloryczną, uniemożliwiającą utrzymanie aktualnej wagi czy zrzucenie nadprogramowych kilogramów.

 

Ile posiłków dziennie? 5 czy może jednak 4?

Ile w takim razie powinno się jeść posiłków dziennie? Zdecydowanie rekomendujemy 5 dań, czyli śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Ewentualnie, jeśli Twoja praca czy tryb życia na to nie pozwalają, możesz zrezygnować z jednego z nich, najlepiej z podwieczorku. Ważne jest, aby zachować odpowiednie odstępy czasowe, w których Twój układ pokarmowy będzie mieć czas na strawienie wcześniejszego pokarmu, a Ty nie poczujesz głodu, który mógłby doprowadzić do podjadania.

 

Podsumowując – decyzja, czy będziesz jeść 4 czy 5 posiłków dziennie, powinna być dostosowana do Twojego aktualnego stanu zdrowia, trybu życia i realnych możliwości. Pamiętaj, aby każda porcja zapewniała uczucie sytości (a nie przejedzenia!) oraz zawierała dodatek warzyw, które są źródłem witamin, minerałów i błonnika.

 

Pięć posiłków | Ile posiłków dziennie?

 

Dlaczego 5 posiłków dziennie to dobry pomysł?

Spożywanie 5 posiłków dziennie niesie za sobą szereg zalet. Przede wszystkim zaplanowanie maksymalnie 3- lub 4-godzinnych przerw między posiłkami pozwala uniknąć uczucia głodu i jednocześnie wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego. Mniejsze porcje są łatwiejsze do strawienia – organizm potrzebuje do tego mniej energii, dzięki czemu znika uczucie ciężkości i ospałości. Regularne spożywanie posiłków pozwala również ograniczyć problemy z zaparciami.

 

Na tym nie koniec! Krótkie przerwy między posiłkami i częstsze jedzenie mniejszych porcji mogą uchronić Cię przed podrażnieniem, a nawet uszkodzeniem błony śluzowej żołądka. Przyczyną są soki trawienne, które są wydzielane bez względu na to, czy coś jesz. Zbyt długie odstępy czasowe między kolejnymi daniami mogą dodatkowo zwiększać łaknienie i sprawiać, że spożywasz o wiele więcej kalorii, niż jest Ci w rzeczywistości potrzebne.

 

Co ile godzin powinno się jeść?

Odpowiedzieliśmy już na pytanie, ile posiłków dziennie najlepiej spożywać.Czas sprawdzić, co ile godzin powinno się jeść. Odpowiednie przerwy między daniami to nie tylko wsparcie prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Dzięki nim możesz także utrzymać prawidłową masę ciała lub doprowadzić do redukcji – zbyt długie odstępy mogą powodować gromadzenie zapasów tłuszczu przez organizm, obniżać poziom glukozy czy nawet wpływać negatywnie na samopoczucie. Głód odbija się nie tylko na Twoim ciele, ale także na koncentracji czy nastroju.

 

W takim razie co ile godzin powinno się jeść posiłki? Najlepiej, aby przerwy między kolejnymi daniami wynosiły około 3-4 godziny.

 

Przykładowy plan dnia może wyglądać następująco:

 

  • śniadanie: 8:00;

 

  • drugie śniadanie: 11:00;

 

  • obiad: 14:00;

 

  • podwieczorek: 17:00;

 

  • kolacja: 20:00 (najpóźniej 2 godziny przed snem).

 

A co ile jeść posiłki, jeśli w ciągu dnia spożywasz je tylko 4 razy? W takiej sytuacji najlepiej sprawdzają się przerwy wynoszące maksymalnie 4 godziny, czyli:

 

  • śniadanie: 8:00;

 

  • drugie śniadanie: 12:00;

 

  • obiad: 16:00;

 

  • kolacja: 20:00 (najpóźniej 2 godziny przed snem).

 

Oczywiście, jeśli wstajesz wcześniej lub później, możesz dostosowywać godziny posiłków tak, aby pasowały do Twojego planu dnia. Ważne natomiast, aby zachować 3- lub 4-godzinne odstępy.

 

Sałatka z fetą | Dlaczego 5 posiłków dziennie?

 

Jak rozplanować 5 posiłków dziennie – podział kalorii

Wiesz już, jak rozplanować 5 posiłków dziennie i co ile godzin należy jeść. A jak powinien wyglądać optymalny podział całodobowej wartości energetycznej dań? Przyjęło się, że:

 

  • śniadanie powinno stanowić ok. 25-30% kaloryczności diety;

 

  • drugie śniadanie powinno być mniej obfite (5-10%);

 

  • obiad powinien stanowić najbardziej kaloryczny posiłek w ciągu dnia, czyli ok. 30-35%;

 

  • podwieczorek – jego kaloryczność powinna być zbliżona do drugiego śniadania i wynosić ok. 10%;

 

  • kolacja powinna stanowić ok. 20% energetyczności diety.

 

Jeśli jednak zdecydujesz się na 4 posiłki dziennie, to zgodnie z rekomendacją Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej podział kalorii powinien wyglądać następująco:

 

  • śniadanie powinno stanowić ok. 25-30%;

 

  • drugie śniadanie: 5-10%;

 

  • obiad: 35-40%;

 

  • kolacja: 25-30%.

 

Aby obliczyć wartość energetyczną każdego posiłku, wystarczy znać swoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne. Najlepszym sposobem na poznanie dokładnego wyniku jest skorzystanie z pomocy dietetyka.

 

Jak dieta pudełkowa może wspomóc regularne posiłki?

Catering dietetyczny oferuje codziennie tę samą liczbę posiłków o wybranej kaloryczności. Korzystanie z usług cateringu powoduje, że automatycznie nabieramy nawyku regularnego jedzenia. Nie trzeba bowiem robić zakupów, wymyślać przepisów na posiłki, ani ich przygotowywać.

 

Catering dietetyczny to wygoda, ale też różnorodne smaki i pewność, że specjaliści (dietetycy, kucharze) zadbają o to, aby dostarczyć Ci najlepiej zbilansowaną dietę. 

Masz pytania ? Zostaw numerZadzwonimy

22 257 86 26
×