Dna moczanowa to choroba, która wymaga nie tylko leczenia farmakologicznego, ale również odpowiednio zbilansowanego menu. Właściwie skomponowana dieta przy dnie moczanowej pozwala kontrolować chorobę, skutecznie zmniejszyć ryzyko napadów i poprawić samopoczucie na co dzień. Jak powinien wyglądać jadłospis osób zmagających się z podagrą? Z artykułu dowiesz się, jakich produktów unikać, a które warto włączyć do codziennego menu, a także dlaczego przy dnie moczanowej trzeba pić nawet 3 litry płynów dziennie.
Dna moczanowa, znana również jako podagra lub skaza moczanowa, to przewlekła choroba zapalna stawów. Wynika z odkładania się kryształów moczanu sodu w płynie stawowym, które następnie tworzą złogi. Ich obecność powoduje ból, stan zapalny i ograniczoną ruchomość zajętego stawu.
Przyczyną dny moczanowej jest podwyższone stężenie kwasu moczowego we krwi, określane stanem hiperurykemii. Do wzrostu poziomu kwasu moczowego prowadzi:
Dna moczanowa może rozwinąć się w wyniku stosowania niektórych leków lub jako następstwo choroby rozrostowej np. nowotworowej.
Gdy chory nie stosuje się do zaleceń lekarskich może dojść do tzw. napadu dny moczanowej, który pojawia się nagle i niespodziewanie – przeważnie w nocy lub nad ranem. Jego objawy to:
Dieta przy podagrze ma kluczowe znaczenie dla opanowania ataku dny moczanowej i zapobiegania nawrotom. Co warte podkreślenia, przestrzeganie zaleceń minimalizuje ryzyko poważnych powikłań stawowych i nerkowych, jakie mogą być następstwem częstych napadów dny.
Przy skazie moczanowej zalecana jest dieta niskopurynowa. Polega ona na ograniczeniu spożycia produktów bogatych w związki purynowe, ponieważ w organizmie przekształcają się w kwas moczowy. Osoby z nadwagą lub otyłością powinny połączyć jej zalecenia z dietą o obniżonej kaloryczności, co pozwoli systematycznie redukować nadmierną masę ciała. Aby schudnąć przy dnie moczanowej szczególnie nie wskazane są głodówki lub diety o bardzo niskiej podaży kalorii, ponieważ mogą wywołać napad dny.
Bardzo ważnym elementem diety niskopurynowej jest odpowiednie nawodnienie. Picie kilku litrów wody dziennie wspomaga wydalanie kwasu moczowego wraz z moczem, co pomaga obniżyć jego poziom we krwi.
Dieta niskopurynowa to podstawa żywienia w dnie moczanowej. Polega na ograniczeniu spożycia produktów, które dostarczają dużo puryn. Dzięki temu zmniejsza się stężenie kwasu moczowego we krwi oraz ryzyko powstawania kryształów moczanowych w stawach.
Dieta przy dnie moczanowej powinna opierać się na żywności pochodzenia roślinnego z niewielkim udziałem produktów odzwierzęcych o niskiej zawartości tłuszczów. Bazę bezpiecznych produktów do komponowania posiłków przy dnie moczanowej stanowią:
W menu osób z dną moczanową można uwzględnić nieduże ilości mięsa drobiowego i chudych ryb (np. okoń, dorsz). W zależności od indywidualnego przypadku, wielkość porcji oraz częstotliwość spożycia wspomnianych produktów powinien dobrać dietetyk. Warto również pamiętać, aby mięso i ryby gotować w dużej ilości wody. Pomaga to obniżyć zawartość puryn w mięsie. Bulion można pozostawić dla osób, które nie chorują na skazę moczanową.
Spożycie niektórych produktów znacząco zwiększa ryzyko ataków dny moczanowej, ponieważ przyczyniają się do wzrostu poziomu kwasu moczowego we krwi. W diecie przy dnie moczanowej, należy unikać produktów bogatych w puryny, takich jak:
Właściwe nawodnienie to jeden z filarów terapii dny moczanowej. Duża ilość płynów wypijanych w ciągu dnia przyspiesza wydalanie kwasu moczowego i zapobiega jego krystalizacji w płynie stawowym.
Osobom z podagrą zaleca się picie nawet 2,5-3 l płynów każdego dnia. Preferowana jest zwykła woda niskozmineralizowana, ale warto również sięgać po napary ziół np. z pokrzywy, skrzypu polnego, brzozy, morwy białej czy mięty.
Śniadanie: kanapki z chleba razowego z domowym twarożkiem (chudy twaróg wymieszany z naturalnym jogurtem) z rzodkiewką i szczypiorkiem, cząstki papryki do chrupania
II śniadanie: jogurt naturalny z otrębami owsianymi, orzechami włoskimi i malinami
Obiad: gulasz z ciecierzycy, papryki, cukinii i pieczarek podany z kaszą jaglaną i posypany natką pietruszki
Podwieczorek: sałatka z czerwonej fasoli, ryżu brązowego, kukurydzy i czerwonej cebulki z oliwą z oliwek
Kolacja: zupa krem z brokułów, pełnoziarniste grzanki z serem mozzarella
Dieta przy dnie moczanowej odgrywa kluczową rolę w leczeniu i profilaktyce choroby. Spożycie produktów niskopurynowych, dbanie o nawodnienie oraz rozsądna redukcja masy ciała, pomagają zmniejszyć stężenie kwasu moczowego w organizmie i zapobiegać napadom dny moczanowej. Wybierając produkty zalecane i unikając tych bogatych w puryny, możemy skutecznie wspierać terapię dny moczanowej i poprawić jakość życia.
Jeśli potrzebujesz zbilansowanej diety, skorzystaj z cateringu dietetycznego Dieta Premium. Osobom z dną moczanową polecamy do przetestowania dietę wegańską lub wegetariańską, które (podobnie jak pozostałe diety z oferty) zostały skomponowane przez doświadczonego dietetyka.
Włodarek D., Lange E., Kozlowska L., Głąbska D.: Dietoterapia. Warszawa 2015.
Mgr Martyna Matyas
Magister dietetyki, absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, specjalizująca się w tworzeniu merytorycznych treści z zakresu żywienia i zdrowego stylu życia. Łączy wiedzę naukową z umiejętnością pisania przystępnych i angażujących tekstów, redagując artykuły oparte na aktualnych badaniach i rekomendacjach dietetycznych. Nieustannie poszerza swoją wiedzę, uczestnicząc w szkoleniach oraz śledząc nowinki ze świata dietetyki i medycyny. Jej celem jest edukacja czytelników i wspieranie ich w świadomym podejściu do zdrowia i odżywiania.